Η κυβέρνηση εξετάζει τη λύση του κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Τα ισοδύναμα μέτρα που αναζητεί η κυβέρνηση για να άρει την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τείνουν να γίνουν γρίφος δίχως λύση.

Υπό τον κίνδυνου του αδιεξόδου, το μίνι υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε τη Δευτέρα στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, εξέτασε τη λύση του κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να επιβληθεί 23% μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια να επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 13%, ενώ να απαλλαγούν εντελώς από το ΦΠΑ τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.

Το σκεπτικό είναι ότι οι γονείς επιλέγουν εάν θα στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό σχολείο και άρα θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, ενώ το φροντιστήριο αφορά τη μέση οικογένεια.

Παράλληλα, αναγνωρίζεται πως υπάρχει πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς, ειδικά φέτος που έμειναν εκτός δημόσιων παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά.

Πάντως, η επιλογή για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον νεοεκλεγέντα γραμματέα του κόμματοςΠαναγιώτη Ρήγα να δηλώνει ότι «χτυπά τα λαϊκά στρώματα».

Πώς αυτοεγκλωβίστηκε η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών, που μετέδωσε το Mega, από το καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε και η διαπραγμάτευση με το «κουαρτέτο», η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επιθυμούσε πάση θυσία την επιβολή συντελεστή 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, σε μια προσπάθεια να αποφύγει άλλα, πιο επώδυνα κατά την κρίση της μέτρα.

Οι δανειστές φέρονται κατά τις ίδιες πληροφορίες να ήταν κάθετα αντίθετοι στην επιβολή ενός τέτοιου μέτρου, καθώς εκτιμούσαν ότι δεν θα απέδιδε.

Παρά τις ενστάσεις των δανειστών, η Αθήνα όχι μόνο δεν έκανε πίσω, αλλά ανέβασε και τον πήχη των εσόδων από το συγκεκριμένο μέτρο στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ δείχνει ότι το μέτρο μπορεί να αποφέρει μόλις 34,4 εκατ. ευρώ εάν εξαιρεθούν τα φροντιστήρια, δηλαδή να καλύψει το 11,5% του στόχου…

Επιπρόσθετα, η ίδια έρευνα δείχνει ότι θα αναγκαστούν να φύγουν και περίπου 18.000 μαθητές από τα ιδιωτικά σχολεία.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε ουσιαστικά στους υπεραισιόδοξους στόχους της και τώρα καλείται να δώσει νέα λύση.

Πάντως, εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης, γονείς και εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, διεκδικώντας την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ενώ έχουν προγραμματίσει μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τετάρτη.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις