30 Οκτωβρίου 2020, Παρασκευή

ΕΝΦΙΑ: Πού θα φτάσει το αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία

Σχέδιο για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από το 2016 επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι σκέψεις αφορούν τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου το οποίο σύμφωνα με την «Καθημερινή» δεν θα ξεπερνά τις 20.000-30.000 ευρώ και θα αφορά την πρώτη κατοικία, με την προϋπόθεση όμως ότι η αντικειμενική αξία της δεν θα ξεπερνά για παράδειγμα τα 100.000 ή τα 150.000 ευρώ.

Για τα ακίνητα που έχουν μεγαλύτερη αξία, η πρώτη κατοικία θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ, με νέους ελαφρώς τροποποιημένους συντελεστές και νέα κλιμάκια τιμών ζώνης. Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει αύξηση των συντελεστών συμπληρωματικού φόρου για ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ και κατάργηση των εκπτώσεων που ισχύουν, ώστε να μη μειωθεί ο συνολικός στόχος εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον, αναμένεται να ενταχθούν στο σχέδιο εκτάσεων για την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά οπού έχουν εντοπιστεί σήμερα πολυτελείς κατοικίες.

aftodioikisi.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις