Έντονες βροχοπτώσεις – Τα χειρότερα πιθανότατα πέρασαν! [upd]

Όπως δείχνουν τα τελευταίες κινήσεις του συστήματος που μας επηρεάζει, φαίνεται ότι κύριο μέτωπο μετατοπίζεται ανατολικότερα, οπότε τις επόμενες ώρες το πιθανότερο είναι να μην μας επηρεάζει όσο έδειχναν τα προγνωστικά μοντέλα της ΕΜΥ!

Ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις από τα ξημερώματα στην Κεφαλονιά που μάλιστα αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες αφού το κύριο κύμα της κακοκαιρίας σύμφωνα με την ΕΜΥ γύρω στα μεσάνυχτα!

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η κορύφωση της κακοκαιρίας  υπολογίζεται μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έως και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις επικίνδυνες περιοχές (σ.σ πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις) που αν και παροδικά μπορεί να έχουμε εξασθένιση της έντασης του φαινομένου, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ισχυρότερα φαινόμενα, από αυτά που βιώσαμε μέχρι τις μεσημεριανές ώρες. Ενδεικτικά είναι πιθανό σε κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς που θα επηρεαστούν να φτάσουν και τα 110mm (!!!) βροχής, όταν μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες ο Μετεωρολογικός των Φαρακλάτων έχει καταγράψει 50mm!

krs-250915-b
Προγνωστικό μοντέλο της ΕΜΥ – Ενδεικτική η πρόβλεψη των 110mm που θα κινηθεί πολύ κοντά στο νησί μας!

Τι όμως προκαλεί αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα;

Στην παρακάτω γραφική απεικόνιση, με το μπλε απεικονίζονται οι ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από βόρεια, ενώ με το κόκκινο οι θερμές υγρές αέριες μάζες προερχόμενες από την Αφρική και πάνω από την Μεσόγειο συμπαρασύρουν μεγάλα ποσά υγρασίας, η πράσινη γραμμή είναι το σημείο που τα δύο συστήματα έρχονται σε επαφή και δημιουργούνται τα “κατακλυσμιαία” και ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα καταιγίδων και βροχοπτώσεων!

krs-250915-a

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις