23 Οκτωβρίου 2020, Παρασκευή

Τα 6 σημεία του ασφαλιστικού: «Φωτιά» για 3 εκατ. ασφαλισμένους – Σε κίνδυνο και οι υψηλές συντάξεις

Το σχέδιο για το συνταξιοδοτικό επικεντρώνεται σε έξι ομάδες ασφαλισμένων με την ατζέντα των παρεμβάσεων να είναι διευρυμένη. Οι νέες ρυθμίσεις εκτιμάται πως επηρεάζουν τρία εκατομμύρια εργαζόμενους, ενώ στη ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκονται και όσοι παίρνουν υψηλές συντάξεις.

Το προωθούμενο «μοντέλο» προβλέπει την καθιέρωση ενιαίων κανόνων στον υπολογισμό συντάξεων και εισφορών, με εξάλειψη όλων των ενδιάμεσων διατάξεων. Μία από τις κεντρικές προτάσεις που συζητείται στην επιτροπή «σοφών» είναι η ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, ενώ για πρόσθετο εισόδημα οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταφεύγουν στα επαγγελματικά ταμεία.

Οι αλλαγές – σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος – θα προχωρήσουν με διαδικασίες εξπρές μέσα στον Οκτώβριο.

Η καυτή ατζέντα περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

1)Ενιαίο μοντέλο για τον υπολογισμό συντάξεων παλαιών και νέων ασφαλισμένων.

2)Καθιέρωση χαμηλότερου ποσοστού αναπλήρωσης για τους νέους ασφαλισμένους που αφορά 2 εκατ. εργαζόμενους που μπήκαν στην αγορά από το 1993.

3)Παρεμβάσεις στις συντάξεις που ήδη καταβάλλονται με περικοπή την υψηλών συντάξεων πέριξ του 8%.

4)Εξίσωση εισφορών των μισθωτών για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία

5)Αλλαγές στον ΟΑΕΕ και σύνδεση εισφορών με το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

6)Αντικατάσταση του ΕΚΑΣ με ένα επίδομα.

aftodioikisi.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις