«Ψαλίδι» στις συντάξεις -Εξτρα περικοπές για τρεις μήνες

Μόνο την αρχή του… έργου είδαν χθες 2,6 εκατ. συνταξιούχοι στους οποίους πιστώθηκαν οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου, όπως διαμορφώνονται μετά τις νέες περικοπές που ψηφίστηκαν με τον Μνημόνιο. Γιατί για τους επόμενους τρεις μήνες, οι συντάξεις τους θα είναι περαιτέρω πετσοκομμένες…

Η σύνταξη του Σεπτεμβρίου

Οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου που πιστώθηκαν, ή θα πιστωθούν τις επόμενες ώρες, είναι μειωμένες σε σχέση με αυτή που λάμβαναν τους προηγούμενες μήνες οι συνταξιούχοι, καθώς πλέον επιβάλλεται αυξημένη κατά 2% εισφορά ασθενείας στις κύριες (από το 4% αυξήθηκε στο 6%) και εισφορά 6% (πριν δεν επιβαλλόταν) στις επικουρικές.

Η εισφορά στην κύρια σύνταξη θα υπολογίζεται επί του αρχικού ποσού δηλαδή επί της σύνταξης που είχαν οι δικαιούχοι στις 31/12/2009, πριν επιβληθούν οι περικοπές του Μνημονίου. Στη συνέχεια, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, το ποσό που θα προκύπτει θα αφαιρείται από τη σύνταξη που παίρνουν σήμερα δηλαδή θα μπαίνει το 2% σε σύνταξη 2.000 ευρώ και τα 40 ευρώ της μείωσης που προκύπτει από την εισφορά αυτή, θα αφαιρούνται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Στις επικουρικές η μείωση 6% επιβάλλεται στα καταβαλλόμενα ποσά δηλαδή στις συντάξεις που παίρνουν οι δικαιούχοι μετά από όλες τις περικοπές.

Τι σημαίνουν πρακτικά οι μειώσεις 

Αυτό σημαίνει ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται από 8 έως 10 ευρώ, ενώ οι συντάξεις όσων παίρνουν την μέση σύνταξη θα είναι σημαντικά μειωμένες από 40 έως 45 ευρώ. Αντίστοιχες μειώσεις θα επιβληθούν και στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ των οποίων οι συντάξεις θα πιστωθούν την επόμενη Τρίτη.

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση που ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ το 2010 λάμβανε κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ μεικτά μετά τις περικοπές των προηγούμενων Μνημονίων τον Ιούνιο του 2015 πήρε σύνταξη 912 ευρώ, ενώ σήμερα η σύνταξή του θα φτάσει στα 892 ευρώ.

Στις επικουρικές η παρακράτηση θα επιβάλλεται ανά σύνταξη και όχι ανά δικαιούχο πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος συνταξιούχος λαμβάνει δυο επικουρικές συντάξεις η παρακράτηση θα γίνει και στις δυο.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με επικουρική σύνταξη 200 ευρώ πριν από τις περικοπές του 2010 είχε φτάσει μετά από αυτές στα 157,7 ευρώ, ενώ σήμερα θα πάρει 148,3 ευρώ (μεικτά).

Εξτρα χαράτσι Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο

Ομως, πέρα του ότι οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν από εδώ και στο εξής μειωμένη σύνταξη, κατά τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω, το επόμενο τρίμηνο, δηλαδή τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, θα λάβουν ακόμη μικρότερες συντάξεις. Και αυτό γιατί η ρύθμιση για την αύξηση της εισφοράς ασθενείας μπορεί να ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου αλλά έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου. Τα αναδρομικά του Ιουλίου και του Αυγούστου, λοιπόν, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να τα… επιστρέψουν, μέσω της παρακράτησης που θα γίνει στις συντάξεις τους των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Παραδείγματα 

Συνταξιούχος με αρχική σύνταξη 1.000 ευρώ πλήρωνε μέχρι τον Αύγουστο εισφορά ασθενείας 4%, και έπαιρνε 960 ευρώ. Χθες που μπήκε η αύξηση της εισφοράς κατά 2% η σύνταξη μειώθηκε κατά 20 ευρώ και πήρε 940 ευρώ. Τους επόμενους τρεις μήνες θα κληθεί να καταβάλλει (θα του παρακρατηθούν) τα αναδρομικά του Ιουλίου και του Αυγούστου.  Δηλαδή θα έχει επιπλέον κράτηση 40 ευρώ που θα μοιραστεί σε 3 δόσεις.

Ετσι, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, στο τέλος Σεπτεμβρίου που θα πάρει τη σύνταξη Οκτωβρίου οι αποδοχές του θα μειωθούν στα 926 ευρώ, στο τέλος Οκτωβρίου η σύνταξη του Νοεμβρίου θα είναι ακόμη πιο κάτω στα 913 ευρώ και στη σύνταξη του Δεκεμβρίου, θα πάρει 900 ευρώ, οπότε θα έχει κλείσει και ο λογαριασμός των αναδρομικών μειώσεων. Στο τέλος Δεκεμβρίου που θα πάρει τη σύνταξη Ιανουαρίου, οι αποδοχές του δεν θα έχουν αναδρομικές μειώσεις παρά μόνο την κανονική εισφορά ασθενείας και το ποσό θα επανέλθει στα 940 ευρώ.

Στα 700 εκατ. ευρώ η εξοικονόμηση από την αύξηση των εισφορών

Η αύξηση των εισφορών υγείας υπολογίζεται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.

Φωτογραφία: Sooc

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις