Πώς κρίνει η ΚΕΔΕ το ν/σ του ΥΠΕΣΔΑ – Τι λέει για Παρατηρητήριο, αποσπάσεις, απαλλαγές από δημοτικά τέλη, μείωση ωραρίου (έγγραφο)

Θετικά κρίνει, σε γενικές γραμμές,  η ΚΕΔΕ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ –οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια ΟΤΑ – Κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες διατάξεις θεμάτων Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης», που βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης. Ωστόσο, όπως τονίζει στο υπόμνημα που έστειλε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣΔΑ «υπάρχουν παρατηρήσεις για ορισμένες ρυθμίσεις καθώς και προτάσεις προς ρύθμιση».

Και πρώτα απ’ όλα με το Παρατηρητήριο (άρθρα 12, 13) που όπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι «παρά τη μετονομασία και ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις, οι όποιες διευθετήσεις δεν έχουν ιδιαίτερη πολιτική αξία και γι’ αυτό εξακολουθούμε να δηλώνουμε την αντίθεσή μας και με την υπό σύσταση Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης των ΟΤΑ. Ταυτόχρονα εκφράζουμε την απορία μας γιατί ο υπουργός Εσωτερικών είχε δεσμευθεί δημόσια για την συνολική κατάργηση του Παρατηρητηρίου».

Παράλληλα η ΚΕΔΕ εκφράζει τη διαφωνία της με το Λογαριασμό Εξυγίανσης των ΟΤΑ (άρθρο 14), ζητά την περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών των αποσπάσεων (άρθρο 27), διαφωνεί με τη μείωση του ωραρίου των βρεφονηπιοκόμων «δεδομένου ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών των δήμων» (άρθρο 31), ζητά τη διεύρυνση του φόρου μπύρας (άρθρο 34), διαφωνεί με τον καθορισμό των κοινωνικών ομάδων που απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη (άρθρο 46).

Επιπλέον, η ΚΕΔΕ ζητά οι δήμαρχοι να έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης ιδιαίτερων γραμματέων, ειδικών και επιστημονικών συνεργατών οι αιρετοί να αμείβονται για τη συμμετοχή τους στα δημοτικά συμβούλιο, στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, να υπάρχει αντιμισθία για όλους τους αντιδημάρχους, αποδέσμευση προσλήψεων στους ΟΤΑ ιδιαίτερα ΥΕ κλπ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

aftodioikisi.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις