Με κάθε επισημότητα η τελετή και κατάθεση στεφάνων στην Πεσσάδα

Σήμερα όπως κάθε χρόνο το ιστορικό χωριό της Πεσσάδας τίμησε τους ανθρώπους που έπεσαν ηρωικά για την πατρίδα.

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην κεντρική πλατεία του όμορφου χωριού, όπως αρμόζει άλλωστε στη σημερινή ημέρα, 25η Μαρτίου, ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που οδήγησε στην απελευθέρωση της χώρας μας μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς υπό τον τουρκικό ζυγό.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε κάτω από  αντίξοες καιρικές συνθήκες αλλά με κάθε επισημότητα και σεβασμό, στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Ιερέας π. Ανδρέας Σβορώνος, παρουσία του ιερέα π. Μάρκου Αποστολάτου.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Λειβαθούς Ευάγγγελος Κεκάτος, ο επικεφαλής της Α.Ε.Κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Ηλίας Κουρκουμέλης, η Πρόεδρος της Κοινότητας κα Διονυσία Δόριζα και απλοί πολίτες.

Αμέσως μετά η κα Δόριζα διάβασε τον πανηγυρικό της ημέρας ενώ μετά το πέρας των εκδηλώσεων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των νεκρών και εκφωνήθηκε ο Εθνικός Ύμνος από όλους τους παρευρισκομένους.

Σας παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία της κας Δόριζα.

Ομιλία 25ης Μαρτίου της Προέδρου Τ.Κ. ΠΕΣΣΑΔΑΣ

Διονυσίας Μώρου -Δόριζα

Η γιορτή της 25 ης Μαρτίου είναι διπλή. Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την έναρξη της επανάστασης που κήρυξαν οι προγονοί μας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η λέξη Ευαγγελισμός σημαίνει< φέρνω καλά λόγια>. Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση μας ,ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στην Παναγία το χαρμόσυνο μήνυμα ότι θα φέρει στον κόσμο τον Χριστό.
Σήμερα τιμούμε την Έναρξη της Επανάστασης του 1821,που αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης Ιστορίας μας, αφού με αυτήν το έθνος μας κατόρθωσε να αποκτήσει κρατική υπόσταση.
Γι αυτόν τον αγώνα των προγόνων μας βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να θυμηθούμε , να τον τιμήσουμε να εκφράσουμε τον σεβασμό μας στους αγωνιστές αλλά και σε όλους εκείνους που κράτησαν στην καρδιά τους άσβεστη την φλόγα της λευτεριάς.
Ονόματα όπως .Κολοκοτρώνης , Διάκος, Παπαφλέσας, Καραισκάκης, Υψηλάντης ,Μπουμπουλίνα, Κανάρης,
Οι Μακεδόνες , Καρατάσος ,Κασομούλης, Παπάς αλλά και ο Βλατσιώτης , Γιάννης Φαρμάκης, έχουν μείνει στην Ιστορία ως παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας.
Είναι μορφές που πήραν μυθικές διαστάσεις στην συνείδηση του λαού μας.
Τοπωνύμια όπως: Δραγατσάνι, Βαλτέτσι, Δερβενάκια Μανιάκι, Αλαμάνα, Αραπίτσα, Λάλα, περιβάλλονται με το στεφάνι της Δόξας ,της Ηρωικής Αντίστασης και της Θυσίας .Η άλωση της Τριπολιτσάς ,η σφαγή της Χίου ,η καταστροφή των Ψαρών , η έξοδος του Μεσολογγίου αποτελούν κορυφαίες στιγμές του Αγώνα, αποτελούν ολοκαυτώματα ψυχών και σωμάτων ,που συγκίνησαν όλον τον κόσμο και δημιούργησαν ισχυρό ρεύμα φιλελληνισμού στην Ευρώπη.
Επίσης μεγάλη ήταν η συμμετοχή των αποδήμων Επτανησίων –ιδιαίτερα των συμπατριωτών μας Κεφαλλονιτών –στη φιλική Εταιρεία, μέσω της οποίας
στέλνουν χρήματα η πολεμοφόδια στους επαναστατημένους συμπατριώτες της Στερεάς Ελλάδας
και της Πελοποννήσου .
Κεφαλλονίτες και Ιθακήσιοι της διασποράς παίρνουν μέρος στην Επανάσταση της ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΊΑΣ. Ευρύτερη ,πάντως θεωρείται η συμμετοχή των Επτανησίων στις μάχες της Επανάστασης ,γεγονός που δείχνει πως ένιωθαν κομμάτι της σκλαβωμένης Ελλάδας και συνέδεαν την ανεξαρτησία με την ευρύτερη απελευθέρωση της Ελλάδας .
Τέλος σημαντική θεωρείται η συμβολή των προγόνων μας Κεφαλλονιτών στην μάχη του ΛΆΛΑ (9-13 Ιουνίου 1821),όταν οι ναυτικοί Γεράσιμος Μουσούρης Ευαγγελής Πανάς , Ανδρέας και Κωνσταντίνος Μεταξάς οργανώνουν εθελοντικά σώματα μαχητών και διαφεύγουν στην Πελοπόννησο .Εκεί ενώνονται με Ζακυνθινούς εθελοντές και συμβάλουν αποφασιστικά στην νικηφόρα έκβαση της μάχης.
Όμως ανάλογα με το αίμα που χύθηκε ,το πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος περιορίστηκε στα στενά όρια της Πελοποννήσου ,της Στερεάς Ελλάδος και των Κυκλάδων.
Καταλυτικός παράγοντας για την πραγματοποίηση όλων των Εθνικών στόχων ήταν οι εμφύλιες διαμάχες.
Γιατί εκτός από την φωτεινή πλευρά της Επανάστασης θα πρέπει να αναφέρουμε και την σκιώδη πλευρά της που δεν ήταν άλλη από τη δολερή διχόνοια ,ανάμεσα
στους Πολιτικούς και τους Στρατιωτικούς, η οποία δίχασε τον τόπο ,έβλαψε την Επανάσταση και έθεσε σε κίνδυνο την επιτυχία της.
Η Επανάσταση του 1821 ,δεν ήταν ταξική, όπως η Γαλλική αλλά ήταν ένας καθολικός αγώνας και απέδειξε ότι η πίστη στην Ελευθερία ,η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού , μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα.
Οι Έλληνες απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως κανείς λαός δεν μένει υπόδουλος όταν πάρει την υπέρτατη απόφαση να ζήσει ελεύθερος η να πεθάνει.
<<Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα>>.
Τιμώντας, σήμερα την Επανάσταση του 1821 αναπόφευκτα γίνονται παραλληλισμοί με την πρωτόγνωρη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.
Η Επανάσταση του 1821 έχει να μας πει πολλά όχι μόνο ως Έλληνες ,αλλά και σε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από χρώμα ,έθνος ,θρησκεία ή φυλή.
Είναι το παράδειγμα κάθε ανθρώπου που μάχεται για τα δικαιώματα του.
Δεν θα σταθούμε σε πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες ,γιατί οι αγωνιστές του 1821 απαιτούν από εμάς κάτι πιο απλό: Ο αγώνας τους να γίνει έμπνευση για να σκύψουμε με σύνεση και ψυχραιμία πάνω από τα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει ΣΗΜΕΡΑ η Ελλάδα μας.
Είναι ανάγκη αυτή την ώρα να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και να δούμε θετικά τα πάντα και τις ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ αλλά και τις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ. Να λύσουμε ειρηνικά τις διαφορές μας με όλους γιατί όταν ο Έλληνας είναι νηφάλιος και ορθολογικός δεν έχει τίποτα και κανέναν να φοβηθεί.
Αυτό είναι το μήνυμα Της ΣΗΜΕΡΙΝΉΣ ημέρας .
Μακριά από εξάρσεις και υπερβολές ,η κληρονομιά και ο ΑΓΩΝΑΣ των ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ να διατηρούνται από όλους ΜΑΣ σαν κόρη ΟΦΘΑΛΜΟΥ .
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

1-DSC05787 1-DSC05789 1-DSC05790 1-DSC05793 1-DSC05796 1-DSC05799 1-DSC05800 1-DSC05802 1-DSC05803 1-DSC05804 1-DSC05806 1-DSC05807 1-DSC05808 1-DSC05809 1-DSC05810

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις