Μαγειρεύουν συμφωνία και εκταμίευση βοήθειας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κυβέρνηση, έτοιμη να παραδώσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων στους εταίρους. Οπως μετέδωσε το Bloomberg, αύριο Τετάρτη θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, με επίκεντρο την Ελλάδα.

Εκεί αναμένεται οι εταίροι να δουν για πρώτη φορά τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και δεσμεύεται να υλοποιήσει προκειμένου να γίνει εκταμίευση βοήθειας από τους δανειστές και η Ελλάδα να πάρει σημαντική ανάσα ρευστότητας. Στη συνέχεια -και υπό την προϋπόθεση πως όλα θα κυλήσουν ομαλά- την Παρασκευή (ή σε διαφορετική περίπτωση την Δευτέρα) είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί Eurogroup στις Βρυξέλλες, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να δώσουν το πράσινο φως -και το φιλί ζωής- στην Ελλάδα.

Παρουσίαση, έλεγχος, ίσως και… διορθώσεις στη λίστα των μεταρρυθμίσεων

Πριν η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάσει υποβάλλει στους δανειστές τον περίφημο κατάλογο με τα μέτρα-μεταρρυθμίσεις που θα δεσμευτεί να υλοποιήσει, αυτός θα περάσει από τον έλεγχο και την αξιολόγηση των θεσμών. Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες απαραίτητες τροποποιήσεις.

Σουλτς: Μία συμφωνία για την Αθήνα είναι δυνατή μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θεωρεί ότι μία συμφωνία των χωρών της ευρωζώνης με την Ελλάδα σχετικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα είναι δυνατή «μέχρι το τέλος της εβδομάδας», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica.

«Κατά τη γνώμη μου, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα επιτευχθεί μία νέα συμφωνία η οποία θα είναι επαρκής για την εκταμίευση της πιο επείγουσας χρηματοδότησης» δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς.

«Στη συνέχεια, δεν θα μένουν περισσότεροι από τρεις μήνες, μέχρι τις επόμενες λήξεις του Ιουνίου για να υπάρξει ένα αξιόπιστο, λεπτομερές και οριστικό πρόγραμμα με βάση το οποίο θα είναι δυνατή η εφαρμογή ενός εποικοδομητικού και ήρεμου προγράμματος επενδύσεων» στην Ελλάδα, διευκρινίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης “πραγματικής και βιώσιμης” συμφωνίας, ο Μάρτιν Σουλτς δηλώνει ότι αυτή η πιθανότητα “πλησιάζει το 100%”

«Και αυτό για ένα πολύ απλό λόγο: δεν είναι δυνατόν να φθάσουμε σε μία ρήξη, η οποία θα είχε καταστροφικές αλυσιδωτές συνέπειες» εξηγεί.

Βολές Σουλτς σε Βαρουφάκη

Ο Μάρτιν Σουλτς εκμεταλλεύεται την ευκαιρία της συνέντευξης για να στείλει ορισμένα μηνύματα στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ο Βαρουφάκης είναι ίσως λαμπρός οικονομολόγος, αλλά είναι αναμφίβολα εμφανές ότι τού λείπει η πολιτική πείρα. Οταν εκφράζεται κανείς σε ένα διεθνές φόρουμ, οφείλει να σέβεται τις απόψεις των άλλων τηρώντας έστω στο ελάχιστο τους τύπους και μία διπλωματική αβρότητα. Δεν βρισκόμαστε πια στον 19ο αιώνα, είμαστε πιο ευέλικτοι, αλλά πρέπει να θυμάται κανείς ότι άλλο πράγμα είναι να εκφράζεις τις ιδέες σου… στην έδρα του κόμματός σου και άλλο όταν παρουσιάζεσαι στο Συμβούλιο των Υπουργών όπου εκπροσωπείς τη χώρα σου και όχι τις πεποιθήσεις σου» εξηγεί ο Μάρτιν Σουλτς.

Και καταλήγει: «Το καταπληκτικό είναι ότι έχει συμβούλους και ότι αυτοί τον κατηύθυναν τόσο λάθος».

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις