2 Δεκεμβρίου 2020, Τετάρτη

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕΚΙ-Συνάντηση με τον υπ. Παιδείας την Δευτέρα 23 Μαρτίου

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ενημερώνει ότι, από κοινού με την Ένωση Γονέων, πραγματοποιήσαμε την οργανωτική σύσκεψη για την κινητοποίηση των σεισμοπλήκτων γονέων – εκπαιδευτικών – μαθητών στην Αθήνα. Συγκροτήθηκαν οι λίστες, με αντιπροσώπευση σχεδόν από το σύνολο των μαθητικών κοινοτήτων του Νομού, με συμμετοχή γονέων – εκπαιδευτικών και εργαζόμενων – μελών μαζικών φορέων που στηρίζουν το πλαίσιο πάλης. Υπενθυμίζουμε ότι το δωρεάν λεωφορείο θα φύγει την Κυριακή 22 Μάρτη και ώρα 2.30 το μεσημέρι από το σταθμό του ΚΤΕΛ στο Αργοστόλι. Έχει ρυθμιστεί να είναι δωρεάν και η μετακίνηση με το πλοίο.
Η συγκέντρωση θα είναι έξω από το Υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 23 Μάρτη στις 9.30 πμ, διότι στις 10 πμ, όπως μας ενημέρωσαν από το Υπουργείο, θα γίνει συνάντηση με τον Υπουργό κ. Μπαλτά και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κουράκη, στην αίθουσα 3077.
Καλούμε τις οργανώσεις που στήριξαν τα αιτήματά μας διαχρονικά να δώσουν μαζί μας το «παρών».
Το υπόμνημα που θα κατατεθεί έχει στηριχθεί από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας του Νομού και επιπλέον από ΟΛΜΕ, ΑΣΓΜΕ, ΟΓΕ, Κεφαλλονίτικα Σωματεία Αθήνας, μια σειρά Φοιτητικούς Συλλόγους, ενώ έχει ομόφωνα εγκριθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια Κεφαλονιάς και Ιθάκης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και είναι το εξής:
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ένα χρόνο μετά τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν το νησί είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχουν οξύτατα προβλήματα στην κτιριακή υποδομή των σχολείων, στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών. Επιπλέον, δεν αναπληρώθηκαν ποτέ οι περσινές απώλειες δύο μηνών σε ώρες διδασκαλίας, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό παραμένουν και φέτος, απουσιάζει η ενισχυτική και πρόσθετη διδασκαλία, την ώρα που δεκάδες μαθητές είναι άστεγοι και μορφώνονται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Τα κοντέινερς συνέβαλαν στο να επιβαρυνθούν φέτος οι μαθητές με πολλές απουσίες.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση:
1. Το μέτρο της ποσόστωσης του 0,5% για την εισαγωγή στις σχολές ΑΕΙ – ΤΕΙ των σεισμόπληκτων της ΔΔΕ Κεφαλονιάς να ισχύσει για τις φετινές Γ΄ και Β΄ Λυκείου. Η ρύθμιση πρέπει να περιλάβει τις σχολές που είχαν εξαιρεθεί πέρσι (ΑΕΝ, στρατιωτικές, αστυνομικές) και να καλύψει όσους συμπληρώσουν μηχανογραφικό με το 10%.
2. Κανένας σεισμόπληκτος μαθητής χωρίς στέγη, ρεύμα, πόσιμο νερό, σίτιση. Να δοθούν επιπλέον οικίσκοι στα σχολεία για αναγνωστήρια των σεισμόπληκτων μαθητών.
3. Όχι στις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων.
4. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Να λειτουργήσουν ολοκληρωμένα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία. Το μέτρο αυτό, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κεφαλονιά, το ζητάμε τώρα με ταυτόχρονη δρομολόγηση της εφαρμογή του από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.
5. Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΥΑ για τις μεταφορές. Εξασφάλιση ασφαλούς δωρεάν μεταφοράς για όλα τα παιδιά. Αποκατάσταση όλου του εσωτερικού δικτύου που αφορά τις σχολικές μεταφορές και αντιμετώπιση των κινδύνων από βραχοπτώσεις. Να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια στις σχολικές μεταφορές, με τεχνικά έργα στα επικίνδυνα σημεία.
6. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο εποπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Να ελεγχθεί και να δημοσιοποιηθεί για ποιο λόγο η πλειονότητα των σχολικών συγκροτημάτων στο Νομό δεν έχει ποτέ παραληφθεί. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης). Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Για όσα τέτοια κτήρια δεν προκύψει η επάρκεια να αντικατασταθούν άμεσα με σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα. Στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας η πολιτεία οφείλει ΟΛΑ τα σχολεία του νομού να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003), που πρέπει να επικαιροποιηθούν, βάσει των δεδομένων του τελευταίου σεισμού (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ).
7. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
8. Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων (κατ’ αρχήν των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων που έχουν αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες), με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους. Να ολοκληρωθεί το συγκρότημα στο Φαραώ με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του (πχ κλειστό γυμναστήριο).
9. Να επαναλειτουργήσει η μαθητική εστία στην Ιθάκη.
10. Να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αθλητισμό – πολιτισμό, με διαμόρφωση κατάλληλων ασφαλών υποδομών σε όλη την Κεφαλονιά.
11. Ολοκληρωμένη αντισεισμική θωράκιση και προστασία.
12. Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.
13. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά. Να εξασφαλιστεί δωρεάν γεύμα στο σχολείο με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης
14. Δεκαπέντε (15) νήπια – προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α΄ και Β΄ τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις. Λειτουργία των κατευθύνσεων και των τμημάτων επιλογών, δύο καθηγητές στα εργαστήρια, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών.

Αργοστόλι 20 Μάρτη 2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

 

Ο Πρόεδρος

Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Φαρακλός Βαγγέλης

 

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις