2 Δεκεμβρίου 2020, Τετάρτη

ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ Π. ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ «Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε τίμημα – Συμβαίνουν και… ατυχήματα!»

«Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε τίμημα – Συμβαίνουν και… ατυχήματα!» Αλλάζει στάση και ρητορική απέναντι στην Ελλάδα ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt υπογραμμίζει πως η Ελλάδα δεν θα παραμείνει στο ευρώ με κάθε κόστος.
«Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη με κάθε τίμημα, αλλά με αυστηρούς όρους, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές» τονίζει ο Επίτροπος για την Δημοσιονομική Πολιτική.
Παρότι κάνει λόγο για «τεράστια» βούληση να κρατηθεί η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα, διευκρινίζει ότι μπορεί να συμβούν οικονομικά ατυχήματα.
«Η δική μας δουλειά είναι όχι να τα οργανώσουμε, αλλά να τα εμποδίσουμε» επισημαίνει ο κ. Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» και τονίζει ότι μια ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στη νομισματική ένωση, καθώς, όπως λέει, το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα σύστημα σταθερής νομισματικής ισοτιμίας, είναι το κοινό νόμισμα.
Παρά το γεγονός ότι είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι πριν από δύο χρόνια, «αν αφαιρεθεί ένα κομμάτι του, ο ευρωχώρος θα δεχθεί πλήγμα ως σύνολο, διότι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η ακεραιότητά του. Όλοι θα ρωτούν ποιο κράτος-μέλος θα είναι το επόμενο» προειδοποιεί ο κ. Μοσκοβισί, ενώ δεν αποκλείει παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δώσει δείγματα προθυμίας για συνεργασία. Είναι, όπως αναφέρει, σαφές για κάθε συμμετέχοντα ότι «ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο διάσωσης θα πρέπει να είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα».
Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ακόμη την ανάγκη «να σεβαστούμε ότι οι Έλληνες ψήφισαν μια αλλαγή πολιτικής», διευκρινίζει ότι «την ίδια ώρα πρέπει οι Έλληνες να σεβαστούν ότι η χώρα τους δεσμεύτηκε με υποχρεώσεις έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της» και προσθέτει: «Τώρα βρισκόμαστε σε μια κοινή διαδικασία κατά την οποία μαθαίνουμε. Αυτή η διαδικασία προχωρά αργά, πολύ αργά. Δεν πρέπει τώρα να χάσουμε άλλο χρόνο, αλλά να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από κοινού (…) Χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα στην Ευρωζώνη».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ελληνικής διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει: «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το παρελθόν και πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην επαναληφθεί η ιστορία, αλλά δεν είναι σκόπιμο να εκμεταλλεύεσαι το παρελθόν για πολιτικούς σκοπούς στο παρόν».

http://www.imerisia.gr/

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις