21 Μάρτη: Τιμάμε τη Διεθνή Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων με τον τρόπο που αρμόζει

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ενόψει της 21ης Μάρτη, Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, καλεί τους συναδέλφους να αφιερώσουν μια διδακτική ώρα στα σχολεία του Νομού την Παρασκευή 20 Μαρτίου και να οργανώσουν πολύμορφες δραστηριότητες. Ιδιαίτερη σημασία έχει να οργανωθούν συζητήσεις με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών.
Ο ρατσισμός με τη στενότερη ή ευρύτερη έννοια, χρησιμοποιείται μαζί με την ξενοφοβία, τον εθνικισμό και το φασισμό ενάντια στην κοινωνική πρόοδο, ενάντια στο λαό και τη νεολαία. Τα προβλήματα δεν οφείλονται ούτε στους «μαύρους» ούτε στους μετανάστες, ούτε σε όσους δε μιλούν ελληνικά ή πιστεύουν σε «άλλο θεό» αλλά σε ένα σάπιο κοινωνικό σύστημα, που κλέβει το ψωμί από το τραπέζι του εργάτη για να αυγατίσει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα. Αντίστοιχα για τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα στα σχολεία φταίει η πολιτική κεφαλαίου – ΕΕ που αντιμετωπίζει τη μόρφωση με όρους αγοράς.
Ο ρατσισμός και ο φασισμός δημιουργούνται μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα και το εξυπηρετούν, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους, χύνοντας δηλητήριο, σπώντας την ενότητα των εκμεταλλευομένων.
Η Χρυσή Αυγή και όσες άλλες συμμορίες έχουν κάνει το ρατσισμό εγκληματική πρακτική με βάναυσες επιθέσεις σε μετανάστες, που διοργανώνουν δήθεν αγαθοεργίες «μόνο για Έλληνες», είναι τα τσιράκια του συστήματος. Αξιοποιούν τις αντιδραστικές – αντιμεταναστευτικές – αντικομμουνιστικές κατευθύνσεις της ΕΕ και τα αδιέξοδα που γεννούν οι πολιτικές διαχείρισης της κρίσης και της σαπίλας του καπιταλισμού. Η στοχοποίηση των μεταναστών, οι χιλιάδες νεκροί στις θάλασσες στο όνομα της νομιμότητας, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που υπάρχουν και σήμερα στη χώρα μας, οι φράχτες θανάτου στα σύνορα, τα προγκρόμ, η ανοχή στο ρατσισμό τον υποθάλπουν. Έχουμε εμπειρία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: Ρήξη με το ρατσισμό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς ρήξη με τις πολιτικές της ΕΕ.
Το σχολείο και οι λειτουργοί του οφείλουν να διδάξουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στο φασισμό και το ρατσισμό. Να αποκαλύπτονται και να απομονώνονται παντού οι γενεσιουργές αιτίες τους. Να γίνεται λαϊκή υπόθεση η αλληλεγγύη στα θύματα ρατσιστικής βίας. Να σηκώσουν ο λαός και η νεολαία το μπόι και τον πήχη των απαιτήσεων, να διατυπώσουν όραμα και να αναπτύξουν δράση για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, με έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η συλλογική δράση για το φωτεινό μέλλον που αξίζει στην ανθρωπότητα θα ρίξει μια για πάντα το τέρας στα τάρταρα του παρελθόντος.

Αργοστόλι 15/03/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Φαρακλός Βαγγέλης

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις