27 Νοεμβρίου 2020, Παρασκευή

Περιμένουμε σήμερα ρευστό από τον Μάριο Ντράγκι

Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες, με την επίσημη μαραθώνια πρώτη συνάντηση της «Ομάδας των Βρυξελλών» (Brussels Group), συνεχίζονται πλέον στην Αθήνα.

Σε ξενοδοχείο η «Τρόικα», όχι στα υπουργεία

Σε ξενοδοχείο -όπως προανήγγειλε από το Mega ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης- αναμένεται να ξεκινήσουν οι συναντήσεις για «τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων», όπως τις ονομάζουν κυβερνητικές πηγές.

Οι εμπειρογνώμονες μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα -όταν χρειάζεται- για πληροφορίες σε καθαρά τεχνικό επίπεδο. Θα ζητούν πληροφορίες και θα μεταφέρονται σε κάποιο χώρο, για παράδειγμα σε ένα ξενοδοχείο, είπε ο κ. Βαρουφάκης στην εκπομπή OΝline στο Mega.

«Αυτό οργανώνουμε και οι υπηρεσιακοί θα μεταβαίνουν στον χώρο αυτό», διευκρίνισε. «Από αύριο θα έρθουν κάποιοι, δεν θα έρθουν όλοι μαζί απ’ ό,τι έχω ακούσει, στο πλαίσιο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. Θα έρχονται ανάλογα με τις ανάγκες των διαπραγματεύσεων. Δεν θα δείτε, για παράδειγμα, στην Αθήνα τον κ. Μαζούχ. Δεν θα υπάρχουν μαζικές ελεύσεις σε υπουργεία όπως τις βλέπατε μέχρι τώρα. Η Τρόικα τελείωσε», πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αντάλλαγμα το ρευστό από την ΕΚΤ

Ως αντάλλαγμα της έναρξης των τεχνικών διαβουλεύσεων με τους δανειστές επί τη βάσει της λίστας Βαρουφάκη, η κυβέρνηση προσβλέπει και σε μια κίνηση καλής θέλησης από την ΕΚΤ, που συνεδριάζει σήμερα το πρωί.

Αν ο Μάριο Ντράγκι θεωρήσει επαρκή και σοβαρή πρόοδο τη νέα διαδικασία που εγκαινιάζεται, ενδεχομένως να υποστηρίξει και το ελληνικό αίτημα για άμεση αύξηση του ορίου δανεισμού του Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια κατά 3 δισ. ευρώ, ή -τουλάχιστον- αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.

Ο κ. Βαρουφάκης άφησε αιχμές για την ΕΚΤ ότι ασκεί ασφυκτική πολιτική, αλλά και για άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που είχαν συνηθίσει σε «ντιρεκτίβες», όπως είπε. «Είχαν συνηθίσει να τους λένε “forget it Gianis, Kostas, Kyriakos” και εκείνοι να το ξεχνούν, είχαν κακομάθει πολλοί από τους εταίρους μας», πρόσθεσε. Αναφέρθηκε και σε προσπάθεια αποδόμησης.

Χρειαζόμαστε ρευστότητα

Χρειαζόμαστε ρευστότητα πριν από τον Ιούνιο, παραδέχθηκε o κ. Βαρουφάκης. Παραδέχθηκε επισης ότι ο ΦΠΑ δεν αλλάζει… τώρα και προανήγγειλε μείωση του ΦΠΑ και εξομάλυνση σε βάθος 4ετίας, λέγοντας ότι τα αγαθά άμεσης ανάγκης δεν πρέπει να είναι στον ίδιο συντελεστή με ένα ακριβό ρολόι. Προανήγγειλε και νέο φορολογικό σύστημα σε έναν χρόνο από σήμερα. Έθεσε ως στόχο το 1%-1,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε έσοδα 6-8 δισ. ευρώ από τις 100 δόσεις και τον άμεσο καταλογισμό ΦΠΑ. Παραδέχτηκε ότι έως τον Ιούνιο χρειαζόμαστε ρευστότητα τόσο για την αποπληρωμή του ΔΝΤ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο όσο και των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν στις αρχές του καλοκαιριού.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις