Μίλησε για όλα ο Βαρουφάκης – Τι είπε για ΦΠΑ, δανειστές και δημοψήφισμα

Απαντήσεις για όλους και για όλα έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης που μίλησε το βράδυ της Τετάρτης στη νέα εκπομπή του Mega “Online”, με την Όλγα Τρέμη και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Όπως είπε, η πρώτη ημέρα των συζητήσεων είχε να κάνει περισσότερο με το να σχεδιαστεί ο τρόπος των διαπραγματεύσεων και εξήγησε τη διαδικασία. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως στην Αθήνα θα έρχονται μόνο τεχνοκράτες των δανειστών και δεν θα έχουν πρόσβαση στα υπουργεία. Θα μένουν σε ξενοδοχεία και εκεί υπάλληλοι της ελληνικής κυβέρνησης θα τους δίνουν τα στοιχεία που θα θέλουν ανά περίπτωση να μελετήσουν, για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ανέφερε ότι στη διαπραγμάτευση υπάρχουν τρεις παράλληλοι στόχοι:

*Η εξειδίκευση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων, βάσει του οποίου θα κριθούμε ως χώρα

*Η διαδικασία που θα οδηγήσει έως τις 20 Απριλίου ή το τέλος Απριλίου σε μια συμφωνία Ελλάδας- Ευρώπης για την ανάκαμψη- ανάπτυξη της Ελλάδας

*Η ροή πληροφοριών προς την Κομισιόν για τα δημοσιονομικά και τον προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει αμφίπλευρη πληροφόρηση.

Στόχος της διαπραγμάτευσης, είπε ο υπουργός, είναι να υπάρξει συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις, να εξασφαλιστεί- με όποιον τρόπο προτείνουν οι εταίροι- ρευστότητα, και να υπάρξει συμφωνία για μετά τον Ιούνιο για πρωτογενές πλεόνασμα, αναδιάρθρωση χρέους και επενδύσεις.

“Τέλος οι εισβολές στα υπουργεία”

Σήμερα θα έρθει στην Αθήνα ένα μέρος των τεχνικών κλιμακίων των εταίρων, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της έναρξης, χθες, στις Βρυξέλλες των συζητήσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τεσσάρων θεσμών.

Αυτό δήλωσε χθες το βράδυ στην τηλεόραση του MEGA, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων δεν θα έρχονται στη χώρα όλοι μαζί, αλλά η σύνθεσή τους θα είναι ανάλογα με το θέμα της διαπραγμάτευσης και των στοιχείων που χρειάζονται. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι επισκέψεις στην Ελλάδα θα είναι σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, και δεν θα υπάρχουν οι εισβολές στα υπουργεία και οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις με γενικούς γραμματείς και υπουργούς. «Το ότι η τρόικα τελείωσε, ισχύει», επισήμανε.

O ΦΠΑ

Ερωτηθείς για τον ΦΠΑ, δήλωσε ότι «δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ. Δεν θα αποδεχθούμε υφεσιακά μέτρα και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι υφεσιακό μέτρο». Απέκλεισε δε αυξήσεις του ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριο, νησιά, βιβλία, εστίαση και Τύπο. Είπε ότι ο συντελεστής 23% είναι ιδιαίτερα υψηλός και μετά τον Ιούνιο θα ξεκινήσει νέος σχεδιασμός σε τελείως διαφορετική βάση, με στόχο τη μείωση του ΦΠΑ και μια εξομάλυνση, όπως με τις μετατάξεις προϊόντων σε διαφορετικό συντελεστή. Έφερε ως παράδειγμα, ότι τα αγαθά άμεσης ανάγκης δεν πρέπει να είναι στον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ με ένα ακριβό ρολόι.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν ο μέσος Έλληνας, «σχεδόν πτωχευμένος οικογενειάρχης» να πρέπει να αντιμετωπίσει τη φοροεπιδρομή, την ώρα που «1.000- 2.000 οικογένειες» δεν πληρώνουν φόρους. Είπε ότι μετά τον Ιούνιο θα αρχίσει η διαδικασία με το Φορολογικό Συμβούλιο που μέσα σε έναν χρόνο θα εκπονήσει ένα μόνιμο φορολογικό σύστημα, ιδιαίτερα απλοποιημένο και δίκαιο. Έφερε ως παράδειγμα την Κροατία, όπου υπάρχει on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών και υποστήριξε ότι για να γίνει αυτό στην Ελλάδα χρειάζονται 5 μήνες.

Έως τότε, «το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης θα είναι το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις» δήλωσε, και πρόσθεσε ότι από τη μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ και τα ληξιπρόθεσμα μπορούν να εισπραχθούν 6- 8 δισ. ευρώ», ποσό που θα είναι υπεραρκετό για να υπάρξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος, το οποίο προσδιόρισε στο 1- 1,5% του ΑΕΠ.

Δημοψήφισμα

Για την περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία με την Ευρώπη έως το τέλος Απριλίου, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «εν μέσω μίας διαπραγμάτευσης δεν θα συζητήσω την αποτυχία της. Αυτό το σενάριο είναι σενάριο ήττας όλης της Ευρώπης. Είμαστε καταδικασμένοι να βρούμε λύση οι Ευρωπαίοι, αλλά δεν σκύβουμε το κεφάλι σε ανόητες πολιτικές». Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα για τη συμφωνία που θα πετύχει η κυβέρνηση. «Δεν υπάρχει πιθανότητα να αποκλείσω ένα δημοψήφισμα. Η συμφωνία που θα πετύχουμε με τους εταίρους μας θα τεθεί στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν θα ήταν κακή ιδέα να γίνει ένα δημοψήφισμα, χωρίς να ανακοινώνω κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

H EKT

Μιλώντας για τη στάση της ΕΚΤ ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι κατά τον ίδιο και την κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική που μπορεί να θεωρεί έως και ασφυκτική. «Αν δείτε πως συμπεριφέρεται στην ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το 2012 σε παρόμοιες συνθήκες, τότε και ανέβασαν το πλαφόν και δεν υπήρχε θέμα με τον ELA αυτό το βλέπουμε όλοι, υπάρχει διαφορά» συμπλήρωσε.

Όταν ,όμως ρωτήθηκε αν αυτό γίνεται βάσει κάποιου σχεδίου επειδή στην κυβέρνηση είναι ο Τσίπρας και όχι ο Σαμαράς ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν θα απαντήσω για τις προθέσεις πολύ σημαντικών ανθρώπων στην Ευρώπη». Παράλληλα υποστήριξε ότι η στάση της ΕΚΤ έχει και μια θετική πλευρά γιατί, όπως εξήγησε, «δεν νομίζω ότι μας σπρώχνουν σε μια ασφυξία για να μην εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας. Πιέζουν και τους εταίρους μας λέγοντας ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να βγάζει πάντα το φίδι από την τρύπα».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε και για τις δημόσιες τοποθετήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εναντίον του λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τους εναντίον του χαρακτηρισμούς.

«Οποτε έχω αναφερθεί στον κ. Σόιμπλε έχω αναφερθεί με τεράστιο σεβασμό σε έναν άνθρωπο που είναι τέσσερις δεκαετίες στα πράγματα, όποτε τον βλέπω μιλάμε ιδιαίτερα πολιτισμένα με εποικοδομητικό τρόπο».

Ο κ. Βαρουφάκης επέκρινε την στάση όλων των συναδέλφων του στο Eurogroup: Έχουν κακομάθει πολλοί από τους εταίρους μας. Είχαν συνηθίσει από υπουργούς που κάθονταν στην ουρά έξω από το γραφείο της τρόικα και περίμεναν να τους δουν να αιτηθούν ορισμένα πράγματα. Έχουν συνηθίσει σε forget it και αυτοί να ξεχνάνε τι έχουν αιτηθεί.

«Καταλαβαίνω τους ανθρώπους που βλέπουν ότι αυτά δεν περνάνε. Θα συνηθίσουν» συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης εκτιμώντας ότι μια συζήτηση μόνο για τις κακές σχέσεις είναι κακή ατραπός.

«Πολιτική μου απόφαση είναι να μην συμμετάσχω σε έναν ανταγωνισμό που οδηγεί όλους στο να είμαστε όλοι τυφλοί όπως έλεγε και ο Γκάντι» ανέφερε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών.

Κάλεσε, δε, όλους τους ευρωπαίους συναδέλφους του να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αναφερόμενος στην ατάκα που του είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ότι (σ.σ. ο κ. Βαρουφάκης) έχει χάσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης. «Του είπα ότι εγώ το θεωρώ δεδομένο αλλά θέλω να το κερδίσω αυτό και γι’ αυτό πρέπει να αποφασίσουμε τους κοινούς στόχους» ανέφερε.

Για τη συνάντησή του με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν, είπε ότι πρέπει να βγούμε από τη λογική των συγκρούσεων, των μπλοκ του βορρά και του νότου, των δανειζόμενων και των δανειστών. «Όταν έχει κανείς ιδέες που έχουν δύναμη τις καταθέτει στο δημόσιο διάλογο» συμπλήρωσε.

Επίσης, διέψευσε πως είχε επαφές με εκπροσώπους του ΔΝΤ ή της ΕΚΤ. «Απίστευτες οι φήμες που κυκλοφορούν. Σήμερα συναντήθηκα μόνο με τον κ. Σαπέν. Με τον κ. Μοσκοβισί οι επαφές μας είναι καθημερινές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων» ξεκαθάρισε.

Απαντώντας στο γιατί γίνονται συναντήσεις όπως αυτές με τον Γάλλο ομόλογό του και αν σκοπός τους είναι η δημιουργία συμμαχιών ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι πρέπει να βγούμε από τη λογική των συγκρούσεων, των μπλοκ του βορρά και του νότου, των δανειζόμενων και των δανειστών. «Όταν έχει κανείς ιδέες που έχουν δύναμη τις καταθέτει στο δημόσιο διάλογο» συμπλήρωσε.

Οι στόχοι μας είναι τρεις και παράλληλοι, είπε ο κύριος Βαρουφάκης και εξήγησε ότι προτεραιότητες της Αθήνας είναι πλέον η εξειδίκευση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, η εξεύρεση της διαδικασία; που θα μας οδηγήσει στον Ιούνιο και θα καταλήξει στην επόμενη για την Ελλάδα Συμφωνία Ανάπτυξης, και πλέον να υπάρχει, όπως γίνεται σε όλη την ΕΕ, ροή προς την Κομισιόν για τα δημοσιονομικά και τον προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Το γεγονός ότι θέλουμε να φτάσουμε στον Ιούνιο σε συνεργασία με τους εταίρους, κάτι που σημαίνει βεβαίως και ρευστότητα από τους Θεσμούς και για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, εξήγησε ο κύριος Βαρουφάκης, αναφερόμενος και στην επόμενη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι στόχος δεν είναι η δόση, αλλά η διαδικασία.

aftodioikisi.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις