Μαζική παράσταση για τις υποδομές: Μήνυμα για ασφαλείς δημόσιες υποδομές προς πάσα κατεύθυνση

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας με κεντρικό αίτημα «ασφαλείς δημόσιες σχολικές υποδομές» πραγματοποιήθηκε στο χώρο του υπό κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος του Αργοστολίου (περιοχή «Φαραώ»).

Την εκδήλωση οργάνωσαν η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης και η Ένωση Γονέων Κεφαλονιάς και σε αυτή συμμετείχαν τα 15μελή μαθητικά συμβούλια των σχολείων του Αργοστολίου, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, το Εργατικό Κέντρο του Νομού και το τοπικό ΤΕΕ.

Οι συγκεντρωμένοι τόνισαν τη σημασία της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας και κατήγγειλαν σοβαρά προβλήματα στο έργο, όπως την παντελή έλλειψη κατακόρυφων σενάζ «λαμπάδων» ακόμη και σε τοιχοποιία από τούβλα με πάχος συνολικά 30×30 πάνω στην οποία θα σφηνωθούν μεγάλα ανοίγματα (τζαμαρίες) στην είσοδο του σχολείου, την απουσία οπλισμένων οριζόντιων σενάζ που να αγκιστρώνονται στα οπλισμένα στοιχεία και την απουσία επιβλέποντος μηχανικού εκ μέρους του ΟΣΚ σε κρίσιμες φάσεις του έργου, λόγω μειωμένου προσωπικού του οργανισμού. Ενδεικτικά τους οπλισμούς για τη σκυροδέτηση των υποστυλωμάτων του ισογείου παρέλαβε ο εργολάβος κι όχι κάποιος μηχανικός του ΟΣΚ.
Με τις ομιλίες και τα συνθήματά τους απαίτησαν:
Να ολοκληρωθεί το συγκρότημα στο Φαραώ με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του και με συνεχή παρουσία επιβλέποντος μηχανικού του ΟΣΚ.
Να τροποποιηθούν οι μελέτες σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του τοπικού ΤΕΕ, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
Να διορθωθούν τα προβλήματα θωράκισης της τοιχοποιίας και όπου αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει κατεδάφιση και ανακατασκευή.
Να παρθούν τώρα δοκίμια σκυροδέματος (καρότα) ώστε να διαπιστωθεί η ποιότητα και αντοχή του ήδη σκυροδετημένου υλικού και να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα στους αρμόδιους φορείς.
Επιπλέον έθεσαν ζητήματα που αφορούν την απουσία κλειστού γυμναστήριου στο χώρο και την ανάγκη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος οδικού δικτύου.
Με αφορμή το εν λόγω έργο τέθηκε επί τάπητος συνολικότερα το ζήτημα των υποδομών για τα σεισμόπληκτα σχολεία και τονίστηκε η ανάγκη να προβλεφθούν ανάλογα προβλήματα στις μελέτες του ΟΣΚ που θα υλοποιηθούν σε μια σειρά σχολεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης είτε πρόκειται για καινούρια κτήρια είτε για εργασίες επισκευής στα υπάρχοντα. Στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη παραπέμπεται στις καλένδες η ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων, κάτι που θα έπρεπε να γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Επιπλέον, απαίτησαν να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό (2003), που πρέπει να επικαιροποιηθεί, βάσει των δεδομένων του τελευταίου σεισμού (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ).
Σε αυτή τη βάση καταγγέλθηκαν οι προτεραιότητες και η επιλεξιμότητα της ΕΕ και των κυβερνήσεων αλλά και των τοπικών αρχών που διαχρονικά διαχειρίζονται τα πράγματα με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου κι όχι τις λαϊκές ανάγκες. Οι μαζικοί φορείς κατάγγειλαν την τακτική της νέας κυβέρνησης και ειδικότερα του νέου Υπουργού Παιδείας να διαμηνύσει ότι «δεν είναι στις προτεραιότητές του η αντιμετώπιση των σεισμόπληκτων σχολείων και μαθητών της Κεφαλονιάς» και να δημιουργήσει προσκόμματα και στο να ακολουθήσει παρελκυστική τακτική στο αίτημα για των φορέων για συνάντηση.
Στη συνέχεια πραγματοποίησαν παράσταση στον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς, ο οποίος δεσμεύτηκε να συμβάλλει σε άμεση σύσκεψη των μαζικών φορέων με τον ΟΣΚ και σε παρέμβαση στην προϊσταμένη πολιτική αρχή (Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων). Επιπλέον, ανακοίνωσαν την απόφαση για μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα στις 23 Μάρτη, 10 πμ στο Υπουργείο Παιδείας για το σύνολο των αιτημάτων που αφορούν τα σεισμόπληκτα σχολεία και τους μαθητές του Νομού.

Αργοστόλι 05/03/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Φαρακλός Βαγγέλης

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις