2 Δεκεμβρίου 2020, Τετάρτη

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό

Επαναθεσπίζονται στην Ελλάδα οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως προκύπτει από την σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου για θέματα εργατικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό νομοσχέδιο θα σταλεί εντός του Μαρτίου στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η νομοθέτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως και το πολυαναμενόμενο χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ της κρίσης επίπεδα (751 ευρώ). Σύμφωνα με όσα είπε στον Αντ1 ο Πάνος Σκουρλέτης, η καταληκτική ημερομηνία θα είναι στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Πάνος Σκουρλέτης- Υπουργός Εργασίας: «Θα γίνει μάλλον σε δύο δόσεις και η καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία θα έχουμε φτάσει στα 751 ευρώ θα είναι μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2016».
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν υπάρξει κύμα απολύσεων μετά την νομιμοποίηση των συλλογικών συμβάσεων, απάντησε ότι τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι εργοδότες έχουν εξάγει το συμπέρασμα ότι «η μείωση των μισθών έβλαψε τους πάντες».

«Οι εταίροι συμφώνησαν να μπουν αυτά τα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις» είπε ο κ.Σκουρλέτης και συμπλήρωσε ότι «δεν αντιμετωπίζονται μονομερώς». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «και μείωση των μισθών είχαμε και αποδιάρθρωση των εργασιακών είχαμε, αλλά δεν αυξήθηκε η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη στην αγορά, έχει αποδειχθεί αυτό».

Σε δύο δόσεις οι αλλαγές στα εργασιακά
Πηγές προσκείμενες στον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη ανέφεραν ότι θα υπάρξει αργότερα και δεύτερο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει πιο «πολύπλοκα» θέματα, όπως είναι οι τριετίες και οι απολύσεις.

Το νομοσχέδιο του Μαρτίου θα περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

1. Το χρονοδιάγραμμα επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
Μια αύξηση θα δοθεί μέσα στο 2015 και με μια δεύτερη θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Δεν θα υπάρχουν ηλικιακές διαφοροποιήσεις, άρα όλοι θα μεταβούν στα 751 ευρώ. Θα υπάρξει καταληκτική ημερομηνία για την επαναφορά των 751 ευρώ, αφού προηγηθεί διάλογος και με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σήμερα (βάσει του Μνημονίου) για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ. Για τους υπαλλήλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ. σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ ή 511 ευρώ για νέους έως 25 ετών αμείβονται 137.103 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Εάν όμως σε αυτούς προστεθούν και οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, ο μισθός των οποίων είναι συνδεδεμένος από τον κατώτατο, τότε υπολογίζεται ότι πάνω από 300.000 άτομα αμείβονται με όρους κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Η ΓΣΕΕ έχει ήδη προσκαλέσει σε διάλογο τους εργοδότες ζητώντας κατώτατη αμοιβή 751 ευρώ, με δεδομένο ότι η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει λήξει και θα ισχύει (μετενέργεια) έως τα τέλη Μαρτίου.

2. Καθολική κάλυψη της ΕΓΣΣΕ
Η ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) και οι όροι που τη διέπουν θα μπορούν να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση εργασίας δεν θα κινδυνεύουν να αποδεχθούν κάποια ατομική σύμβαση που θα τους έχει επιβληθεί από τον εργοδότη τους, αλλά θα πηγαίνουν αυτόματα στην ΕΓΣΣΕ.

3. Στους 6 μήνες η μετενέργεια
Εφεξής το χρονικό διάστημα της διαπραγμάτευσης, μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης, αυξάνεται από τους τρεις μήνες που είναι σήμερα στους έξι μήνες, όπως ήταν δηλαδή πριν από την εφαρμογή των μνημονιακών περιορισμών.

4 Διαιτησία
Αφαιρούνται όλοι εκείνοι οι όροι που είχε θεσπίσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι οποίοι ουσιαστικά εμπόδιζαν τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ) για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

5. Η συλλογική σύμβαση εργασίας θα δεσμεύει και τις επιχειρήσεις ενός κλάδου που δεν έχουν ενταχθεί στο αντίστοιχο εργοδοτικό συλλογικό όργανο.
Έως τώρα, όσες επιχειρήσεις δεν επιθυμούσαν να αποδεχθούν τους όρους της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο τους αποχωρούσαν από το συλλογικό τους όργανο και προχωρούσαν είτε σε επιχειρησιακές είτε, ακόμη χειρότερα, σε ατομικές συμβάσεις εργασίας.

6. Μέτρα για τον περιορισμό των ελαστικών μορφών εργασίας
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων, το νομοσχέδιο θα προβλέπει: α) διασφάλιση της 5ήμερης εργασίας και στην επαναφορά της κυριακάτικης αργίας, β) δραστική μείωση του ρόλου του δανεισμού-ενοικίασης εργαζομένων και των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας μέσα από την ενίσχυση του ρόλου των δημόσιων φορέων προώθησης της απασχόλησης, γ) δραστικό περιορισμό των υπεργολαβιών και των εργολαβιών στον δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις περιπτώσεις αντικειμενικά αποδεδειγμένης έλλειψης τεχνογνωσίας και υλικοτεχνικής υποδομής, δ) περιορισμός όλων των υπόλοιπων ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως -ιδίως- η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία και στις προσωρινές συμβάσεις διά της υποχρεωτικής αντικειμενικής δικαιολόγησής τους και στη λήψη της απαιτούμενης μέριμνας για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών από την ενδεχόμενη χρήση τους.

http://www.huffingtonpost.gr/

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις