2 Δεκεμβρίου 2020, Τετάρτη

Νέα «τακτική» στα εργασιακά: Σπεύδουν οι εργοδότες να κλειδώσουν χαμηλούς μισθούς

Μπαράζ μετατροπών σε ατομικών, των συμβάσεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει καταγραφεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και τη ΓΣΕΕ, με τους εργοδότες να τρέχουν να κλειδώσουν χαμηλούς μισθούς για να προλάβουν τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στα εργασιακά και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μάλιστα όπως αποκαλύπτει στα Nέα ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, έρχονται στο προσωπικό του email και στο υπουργείο καταγγελίες από εργαζομένους, οι οποίοι υπό την απειλή της απόλυσης, καλούνται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, οι ατομικές αυτές συμβάσεις έχουν εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα για τον εργαζόμενο, αφού μετατρέπουν τη μόνιμη, αορίστου χρόνου απασχόληση σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασία.

Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι δεν αναφέρεται ρητά η ημερομηνία λήξης τους και της αυτοδίκαιης και χωρίς άλλους όρους επαναφοράς στο πρότερο καθεστώς της εργασιακής σχέσης.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι στην αγορά εργασίας επικρατεί Μεσαίωνας, μιας και ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά.

Χαρακτηριστικά, ένας στους πέντε εργαζομένους είναι ανασφάλιστος, 300.000 είναι οι λεγόμενοι «ψευδοαυτοαπασχολούμενοι», 200.000 είναι εργαζόμενοι που παρέχουν εργασία πλήρους απασχόλησης, αλλά δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, περισσότεροι από 850.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες, ενώ περισσότερες από τις μισές προσλήψεις το 2014 αφορούσαν ευέλικτες μορφές εργασίας.

aftodioikisi.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις