«Ομάδες Διαλόγου Ενεργών Πολιτών» ανακοινώθηκε η λειτουργία του νέου κοινωνικού φορέα

Ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή η ίδρυση και έναρξη της επίσημης λειτουργίας ενός νέου και διαφορετικού κοινωνικού φορέα με την επωνυμία «Ομάδες Διαλόγου Ενεργών Πολιτών».

Λογότυπο ΟΔΕΠ Πρόκειται για μια σύγχρονη δεξαμενή σκέψης και δράσης που σκοπό έχει να σχεδιάσει και να προτείνει στη πολιτεία ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο σμιλεμένο μέσα από διάλογο με τους πολίτες όλης της χώρας. Η μοναδικότητα αυτού του εγχειρήματος και η διαφορετικότητά του από άλλες πρωτοβουλίες βρίσκεται στη ενεργό διαλογική συμμετοχή των πολιτών στην διαμόρφωση αυτών των προτάσεων, πέρα από ιδεολογίες και αντιλήψεις του χθες, αξιοποιώντας την εμπειρία, τις γνώσεις, τα ταλέντα και ένα υπερβατικό, δημιουργικό τρόπο σκέψης από πολίτες όλης της χώρας και κάθε πεδίου δραστηριότητας.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του νέου φορέα Γιάννος Γραμματίδης, «για πρώτη θα εφαρμοσθούν ουσιαστικές κι ευρείες συμμετοχικές διαδικασίες για την χάραξη προτάσεων οικονομικής πολιτικής και αναδιάταξης της δημόσιας λειτουργίας, μια μορφή άμεσης δημοκρατίας όπου η εξέλιξη αυτών των διαδικασιών ελπίζουμε ότι θα διευρύνει την αποφασιστική συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη του μέλλοντος της πατρίδας μας. Στη διαδικασία εκπόνησης προτάσεων οικονομικής πολιτικής, επιλέγουμε τον δρόμο του σεβασμού στις βασικές αξίες της δημοκρατίας, τον δρόμο της Φιλελεύθερης Κοινωνικής Οικονομίας που συνδυάζει τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό με την δίκαια κοινωνική διανομή. Προτείνουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο βασισμένο στην έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, της νομοθετικής σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας. Βασισμένο στην ορθολογική ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας βάσης, στην άρση των στρεβλώσεων και των εμποδίων που εμποδίζουν την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, στην εξωστρέφεια της οικονομίας και στην απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Βασισμένο, τέλος, στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των Ελλήνων

και στην σφυρηλάτηση της αναγκαίας συλλογικής κοινωνικής αλληλεγγύης που εξισορροπεί τις αντιθέσεις και διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Προτείνουμε έναν νέο Καταστατικό Χάρτη που να εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, την θεσμική μνήμη και την ισονομία». Ο κ. Γραμματίδης κατέληξε λέγοντας ότι «αποτελεί δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε σθεναρά τις δημόσιες θέσεις που θα συνδιαμορφώνουμε με τους πολίτες, ενώ είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα να διαδραματίσουμε τον απαραίτητο δημόσιο ρόλο για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και τον εμπλουτισμό του πολιτικού προσωπικού της χώρας με νέους και άφθαρτους ανθρώπους ικανούς να ξαναεμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς, να επαναφέρουν τον κλασσικό ελληνικό αξιακό κώδικα και να εκσυγχρονίσουν την δημόσια διοίκηση και την οικονομία».

Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε το οργανόγραμμα και οι επόμενες δράσεις από τους υπεύθυνους σχεδιασμού, ενώ παρόντες ήταν πολίτες από όλη την χώρα, προσωπικότητες κι εκπρόσωποι του επιστημονικού, ακαδημαϊκού, επαγγελματικού και επιχειρηματικού δυναμικού, απόστρατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων όλων των βαθμίδων και δημόσιοι λειτουργοί που στηρίζουν τον νέο φορέα.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις