4 Δεκεμβρίου 2020, Παρασκευή

Ανησυχεί το τοπικό ΤΕΕ για τον τρόπο ανέγερσης των νέων σχολικών κτιρίων στο Φαραώ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα στο Εργατικό Κέντρο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Σταύρος Τραυλός και η ΕΛΜΕΚΙ για τα σχολικά συγκροτήματα στην περιοχή Φαραώ.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ και μετά από αυτοψία των τοπικών μηχανικών που υπόκειται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος, θεωρούν ότι τα δύο νέα υπό ανέγερση σχολικά κτίρια παρουσιάζουν κακοτεχνίες ενώ δεν κατασκευάζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που πρέπει να διαθέτουν ειδικά για την Κεφαλονιά καθόσον είμαστε σεισμογενές νησί.

Την αγωνία τους εξέφρασαν εκπαιδευτικοί και γονείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για το κατά πόσο θα είναι ασφαλή τα νέα αυτά σχολικά συγκροτήματα με τους τοπικούς μηχανικούς να ανησυχούν και να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς από τις κατασκευές λείπουν σενάζια και σίδερα που είναι απαραίτητα για την θωράκιση των κτιρίων.

Για το λόγο αυτό οι Μηχανικοί μέσω του ΤΕΕ έστειλαν τις 18 Δεκεμβρίου έγγραφο στον ΟΣΚ όπου αναφέρονται οι συγκεκριμένες επισημάνσεις και ζητούν από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων να έρθει σε συνεννόηση με το τοπικό ΤΕΕ έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις όπου χρειάζεται καθώς τα σχολεία αναμένεται να παραδοθούν τον Σεπτέμβριο που σημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Όπως τόνισε ο κ. Τραυλός στην συνέντευξη Τύπου δύο μήνες μετά και ακόμα δεν έχει πάρει απάντηση από τον ΟΣΚ με συνέπεια να παραχωρηθεί η συγκεκριμένη συνέντευξη προς ενημέρωση των πολιτών, ενώ δήλωσε: “με τις ζωές των παιδιών μας δεν παίζουμε”.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν εκτός από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Τραυλό και τον Πρόεδρος της ΕΛΜΕΚΙ κ. Γεωργόπουλο, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, Γεράσιμος Βασιλάτος, το μέλος του ΤΕΕ, Διονύσης Αυγουστίνος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Κεφαλονιάς, Γιώργος Σπυράτος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Γαβρίλης, ο Αντιπρόεδρος Βλαδίμηρος Τζατζάνης και πολλοί γονείς.

Ο κ. Τραυλός αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που έχει με την Περιφέρεια τόσο με τον Περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο όσο και τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα, και οι οποίοι δεν προτάσσουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ή τις καλές σχέσεις που έχουν με υπουργούς όπως κάνουν κάποιοι της Δημοτικής Αρχής.

Ο κ. Βασιλάτος από τη μεριά του έκανε μία αναφορά στον πως κατασκευάζονται τα κτίρια μετά το σεισμό του ’53 σε σχέση με την συγκεκριμένη μελέτη η οποία εγείρει ανησυχία συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων: ο τρόπος κατασκευής των τοιχοποιιών πλήρωσης είναι για μας ελλειμματικός. Η επίβλεψη για μας είναι ένα θέμα αδιαπραγμάτευτο. Δεν γίνεται να κατασκευάζεται ένα έργο χωρίς επίβλεψη. Είναι τρομαχτικό να γίνονται τα έργα και ο επιβλέπων να είναι στην Αθήνα”.

Στα πλαίσια των άμεσων ενεργειών που προτίθεται να κάνει το ΤΕΕ για να μπορέσει να πιέσει τον ΟΣΚ να έρθει σε άμεση επαφή με το τοπικό ΤΕΕ είναι η σύνταξη ενός ψηφίσματος με τη μορφή εξωδίκου.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του μηχανικού Διονύση Αυγουστίνου ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: Μιλάμε για τοίχους 4-5 μέτρων που μπορεί να πέσουν και στην ανησυχία μας η απάντηση που πήραμε από τον εργολάβο ήταν “έχετε ακούσει να έχει σκοτωθεί άνθρωπος από τούβλα;”

τεε

τεε2

1-DSC037661-DSC03761 1-DSC03764 1-DSC03767 1-DSC03769 1-DSC03770 1-DSC03772 1-DSC03773 1-DSC03774 1-DSC03775 1-DSC03777 1-DSC03779 1-DSC03781

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις