Φορολογικό σοκ για εργαζόμενους με μπλοκάκι – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Υπέρογκα ποσά φόρων θα κληθούν να πληρώσουν το 2015 χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2014 απέκτησαν ταυτόχρονα και εισοδήματα από μισθούς, εφόσον τα συνολικά ποσά των εισοδημάτων τους δεν υπερέβησαν τις 25.000 ευρώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους! Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) προβλέπει γι’ αυτούς ένα απίστευτα επαχθές καθεστώς φορολόγησης, σύμφωνα με το οποίο ο φόρος εισοδήματος μπορεί να υπολογιστεί με εξοντωτικούς συντελεστές φόρου 26% έως 40,3% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος!

Μία μόνο επιλογή

Με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπεται ότι για όσους φορολογούμενους είναι μισθωτοί και συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα και με έσοδα από «μπλοκάκια», τα εισοδήματα που αποκτούν από τα «μπλοκάκια» φορολογούνται υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Για τα εισοδήματα του 2013 οι μισθωτοί με έσοδα και από «μπλοκάκια» είχαν τη δυνατότητα για τα εισοδήματα αυτά να επιλέξουν να φορολογηθούν είτε με την κλίμακα των μισθωτών υπό προϋποθέσεις (έως 3 εργοδότες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή σε περισσότερους από 3 εργοδότες και τουλάχιστον το 75% των αμοιβών προέρχεται μόνο από ένα εργοδότη) είτε με την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα. Επιλέγοντας τη φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών, γλίτωναν από τη φορολογία, εφόσον το συνολικό ποσό των εισοδημάτων τους από μισθούς και «μπλοκάκια» δεν υπερέβαινε τις 9.550 ευρώ. Ακόμη όμως κι αν το συνολικό εισόδημα από μισθούς και «μπλοκάκια» έφθανε μέχρι τις 25.000 ευρώ, πλήρωναν λιγότερο φόρο, εφόσον επέλεγαν τη φορολόγηση των αμοιβών από τα «μπλοκάκια» με την κλίμακα των μισθωτών. Κι αυτό διότι μέχρι το επίπεδο εισοδήματος των 25.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου στην κλίμακα των μισθωτών ήταν 22%, ενώ στην κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιοδήποτε ποσό αμοιβής, όσο χαμηλό και να είναι, φορολογείται με 26% από το πρώτο ευρώ.

Φέτος, όμως, κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2014 θα αλλάξουν τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση φορολογούμενου που κατά τη διάρκεια του 2014 έχει εισπράξει μισθούς αλλά και αμοιβές με «μπλοκάκια», τα εισοδήματα από τα «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις