5 Δεκεμβρίου 2020, Σάββατο

Ν. Βούτσης: «Ακυρώνονται οι νέες περικοπές στους Δήμους»

Ο Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, συναντήθηκε, σήμερα, με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, με πρωτοβουλία του Υπουργού και διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα συμφωνίας και σύμπτωσης απόψεων.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Κώστας Πουλάκης.

Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν άμεσα τους Δήμους και συγκεκριμένα:

– Για τις συμβάσεις έργου Κοινωφελούς Εργασίας, τα γνωστά «πεντάμηνα» ανέφερε ότι προχωρούν άμεσα. Τόνισε ότι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η τροποποίηση του θεσμού, ώστε να βελτιωθεί ασφαλιστικά και οικονομικά η θέση των απασχολούμενων ή και να αυξηθεί η διάρκεια των συμβάσεων. Για να μη χαθεί όμως η χρονιά, υλοποιούνται για τελευταία φορά με το υπάρχον πλαίσιο.

– Για τους Προϋπολογισμούς των Δήμων, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό κατάργησης του «Οικονομικού Παρατηρητηρίου» και πραγματοποίησης των ελέγχων στους Προϋπολογισμούς από Υπηρεσία του Υπουργείου και με βασική αρχή την εκδήλωση εμπιστοσύνης στους αιρετούς.

Αντίστοιχα για τον έλεγχο νομιμότητας πράξεων των Δήμων, που ασκούσε μέχρι τώρα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αναφέρθηκε στην υλοποίηση της νομικής πρόβλεψης για δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής, που όπως είπε, «θα λειτουργεί χωρίς να υπάρχει ίχνος ελέγχου σκοπιμότητας».

– Για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση κατάργηση των περικοπών «4+5+1» = 10% που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή, την τελευταία μέρα πριν προκηρυχθούν οι Βουλευτικές Εκλογές, ενώ αποσαφήνισε, πλήρως, ότι δεν υφίσταται θέμα κατάργησης των ΚΑΠ και αντικατάστασης τους από δημοτική φορολογία.

Ο Υπουργός, επίσης, είπε, ότι εξετάζεται η δυνατότητα των Δήμων να πραγματοποιούν προσλήψεις στις Υπηρεσίες τους, με ανταποδοτικό χαρακτήρα, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα των Δημάρχων τα τελευταία χρόνια, ενώ ζήτησε από τους Δημάρχους, να μελετήσουν και να υποβάλλουν πρόταση για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας.

Πέραν των συγκεκριμένων ζητημάτων, ο Υπουργός αναφέρθηκε πολύ θετικά στο έργο των Δήμων τα τελευταία χρόνια στην κοινωνική πολιτική και τόνισε, ότι η Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί συχνά άδικες επιθέσεις και μάλιστα με σκοπιμότητα, για να δικαιολογηθούν επικοινωνιακά οι μεγάλες περικοπές πόρων που έχει υποστεί, όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Ηρακλής Γκότσης, πρότεινε τη συμμετοχή της ΠΕΔΑ στις θεσμικές επιτροπές του Υπουργείου, για την διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου για την Αυτοδιοίκηση, αφού πρώτα χαιρέτησε την απόφαση του Υπουργείου για κατάργηση των πρόσφατων περικοπών, επισημαίνοντας την ανάγκη να μη δημιουργηθεί δεύτερη γενιά παρακρατηθέντων πόρων.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη να εγκριθούν προσλήψεις προσωπικού στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Ακόμη, ζήτησε την οικονομική ενίσχυση των Δήμων για να ανταποκριθούν στο νέο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναλάβουν πιο ουσιαστικό ρόλο οι Δήμοι στη διαχείριση του ΣΕΣ 2014 – 2020.

epoli.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις