Γ. Βαρουφάκης: “Δεν υπάρxει σχέδιο Β, ας γίνει Αρμαγεδδών”

«Εάν δεν φοβόμουν, θα ήμουν επικίνδυνος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του σε ανταποκρίτρια της Guardian, ερωτηθείς εάν τον τρομάζει η σύνδεση της Ελλάδας με την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, που σκιαγραφεί το προφίλ του νέου υπουργού Οικονομικών, η ανταποκρίτρια Helena Smith αναφέρει χαρακτηριστικά «Καθώς αποτελεί μέρος της Ευρωζώνης, η μοίρα της χώρας του επηρεάζει αναπόδραστα την παγκόσμια οικονομία. Είναι αυτό κάτι που τον τρομάζει;»

«Εάν δεν φοβόμουν, θα ήμουν επικίνδυνος». «Συνεχώς ακούμε ότι αν δεν υπογράψετε θα γίνει Αρμαγεδδών. Η απάντησή μου είναι: Ας γίνει! Δεν υπάρχει πλάνο κωλοτούμπας. Αυτό είναι το δικό μου σχέδιο Β».

Ερωτηθείς εάν κάτι τέτοιο συμβεί ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε «αυτό είναι σαν να ρωτάτε τι θα συμβεί εάν ένας κομήτης χτυπήσει τη Γη. Δεν έχω ιδέα. Κανένας!».

«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω τη μοίρα αυτής της χώρας από τη μοίρα της Ευρώπης. Για κάποιο λόγο, πολλά φρικτά πράγματα ξεκίνησαν από εδώ και μετά εξαπλώθηκαν. Ο ψυχρός πόλεμος ήταν ένα. Δεν ξεκίνησε στο Βερολίνο, ξεκίνησε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1944, η μετάδοση στην ευρωζώνη ξεκίνησε εδώ το 2010».

«Έχουμε χάσει τα πάντα», σημειώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. «Επομένως μπορούμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και είναι καιρός να το κάνουμε».

Όπως σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, «Είναι ένα πράγμα να πει κανείς ότι δεν θα έπρεπε να μπούμε στο ευρώ, και είναι εντελώς άλλο να πει κανείς ότι πρέπει να βγούμε από το ευρώ. Αν κάνουμε πίσω, θα πέσουμε στον γκρεμό. Αυτό είναι το επιχείρημά μου σε όλους». «Η Ευρώπη» επιμένει, «έχει κολλήσει με την Ελλάδα διότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ζητήσει ποτέ να αφήσει το ευρώ».

«Το πρόγραμμα διάσωσης το 2010 δεν ήταν πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αλλά πρόγραμμα διάσωσης των Γερμανικών και Γαλλικών τραπεζών. Η γερμανική κοινή γνώμη παραπλανήθηκε στο να νομίζει ότι αυτά τα λεφτά πήγαιναν στους Έλληνες, ενώ η ελληνική κοινή γνώμη παραπλανήθηκε νομίζοντας πως αυτά τα λεφτά ήταν η σωτηρία μας», σημειώνει.

«Είμαστε ένα κόμμα της αριστεράς», αναφέρει, «αλλά αυτό που βάζουμε στο τραπέζι είναι επί της ουσίας η ατζέντα ενός ρεφορμιστή δικηγόρου πτωχεύσεων από το City του Λονδίνου».

Η Ελλάδα απλά χρειάζεται «λίγο χρόνο», ένα δάνειο – γέφυρα που θα της δώσει τον δημοσιονομικό χώρο να καταστρώσει το καλύτερο δυνατό σχέδιο για το προς το που να κινηθεί. Οι πιστωτές μπορούν να το ονομάσουν όπως θέλουν. «Ας βρούμε μία αξιοπρεπή φρασεολογία, μία αξιοπρεπή (διέξοδο). Είμαστε καλή στην Ευρώπη σε αυτό. Οι ευφημισμοί είναι η ισχύς μας… » υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Πηγή:www.capital.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις