Προσφορές από ΕΛΠΕ και Energean για τα πετρέλαια της Δυτ. Ελλάδας

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Δύο προσφορές κατατέθηκαν τελικώς στο διαγωνισμό που διενέργησε το ελληνικό δημόσιο για την παραχώρηση τριών οικοπέδων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο).

Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση που έκαναν τα ΕΛΠΕ και η εταιρεία Energean Oil & Gas, οι οποίες καταθέτουν προσφορά για δύο από τα τρία οικόπεδα του διαγωνισμού. Ειδικότερα, τα ΕΛΠΕ κατέθεσαν προσφορά για την Άρτα-Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο και η Energean για Αιτωλοακαρνανία και Άρτα-Πρέβεζα. Δηλαδή, οι δύο εταιρείες διεκδικούν από κοινού ένα από τα τρία οικόπεδα, ενώ για τα άλλα δύο έχουν καταθέσει μοναδικές προσφορες. Η προθεσμία κατάθεσης προσφορών έληξε σήμερα, στις 15:00.

Ωστόσο στο διαγωνισμό δεν θα κατεβάσει τελικώς προσφορά η ιταλική Enel, η οποία ειχε αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον το οποίο, σύμφωνα με πηγές, συνδεόταν και με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Επίσης για το διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον και κάποιες άλλες ξένες εταιρείες (είχαν ακουστεί τα ονόματα των Shell, Total και Repsol) οι οποίες ωστόσο είχαν αποστασιοποιηθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα εξαιτίας του αρνητικού περιβάλλοντος των τιμών της αγοράς πετρελαίου.

Το ΥΠΕΚΑ επισημαίνει ότι οι αιτούντες που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια θα κληθούν να διαπραγματευθούν ανταγωνιστικά για τις προσφερόμενες εκτάσεις. Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν βάσει των ανταγωνιστικών στοιχείων και η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου.

Το υπουργείο θα συνάψει χωριστές συμβάσεις για κάθε περιοχή προς παραχώρηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον προκηρυχθέντα διεθνή διαγωνισμό.

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ

Τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέθεσαν σήμερα, 06 Φεβρουαρίου 2015, προσφορές για τις υπό παραχώρηση περιοχές της Άρτας – Πρέβεζας και της ΒΔ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια του δηλωμένου ενδιαφέροντος του Ομίλου για την ανάπτυξη του τομέα Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων της χώρας μας. Όπως είναι γνωστό, ήδη τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ηγούνται, ως διαχειριστής, επιχειρηματικού σχήματος με την Ιταλική Edison και την Ιρλανδική Petroceltic, στο οποίο έχει παραχωρηθεί, κατόπιν σχετικού διεθνούς διαγωνισμού, η περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου και έχουν ξεκινήσει τις ερευνητικές εργασίες.

Ο Όμιλος σημειώνει ότι: «Για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτουν στον Ελλαδικό χώρο και το εξειδικευμένο και έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό τους, η ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων στη χώρα μας αποτελεί φυσική επιλογή. Όλες οι σχετικές αποφάσεις και ενέργειες διέπονται από ενδελεχή τεχνική και οικονομική ανάλυση και αξιολόγηση, η δε πορεία των ερευνητικών εργασιών και επενδύσεων καθορίζεται από αμιγώς τεχνικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η προσέγγιση θα επιφέρει άριστα αποτελέσματα, τόσο για τον Όμιλο όσο και για την Ελλάδα».

Η ανακοίνωση της Energean Oil & Gas

Προσφορά για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές «Άρτα/Πρέβεζα», έκτασης 4.762,9 τ.χλμ., και «Αιτωλοακαρνανία», έκτασης 4.360,3 τ.χλμ, υπέβαλε η Energean Oil & Gas, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε η ελληνική κυβέρνηση.

Η προσφορά κατατέθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αντανακλά στις εκτιμήσεις της Energean για τις προοπτικές εντοπισμού και αξιοποίησης του δυναμικού υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, καθώς οι δύο περιοχές αποτελούν φυσική γεωλογική συνέχεια των Ιωαννίνων και του Κατακόλου. Παράλληλα, αποτελεί ένα έμπρακτο δείγμα στήριξης της προσπάθειας της ελ ληνικής κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής: «Η Energean είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία με εμπειρία στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων για σχεδόν 35 χρόνια. Σε όλο αυτό το διάστημα, με επίκεντρο τη δραστηριότητα στον Πρίνο της Καβάλας, έχει αναπτυχθεί μία μοναδική για την χώρα μας τεχνογνωσία, έχει αναδειχθεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και, βεβαίως, έχει στηριχθεί η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας με την άμεση απασχόληση τριακοσίων εργαζομένων και την έμμεση εμπλοκή ενός μεγάλου μέρους των πολιτών της Καβάλας και των γύρω περιοχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της τελευταίας επταετίας, η Energean έχει επενδύσει πάνω από 180 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας την αναβίωση της παραγωγής του Πρίνου, ενώ έχει εισφέρει σχεδόν 90 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία καθώς και σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ συνολικά στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις εταιρείες δημοσίου συμφέροντος. Επιπλέον, η εταιρεία έχει σε εξέλιξη ένα νέο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με ιδιόκτητο γεωτρύπανο για την αύξηση της παραγωγής στον Κόλπο της Καβάλας. Η Energean έχει αποδείξει ότι η πετρελαϊκή δραστηριότητα μπορεί να συμβαδίσει πλήρως με τον τουρισμό και με την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος σε μία περιοχή που γειτνιάζει τόσο με το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους Δέλτα του Νέστου όσο και με τη νήσο Θάσο, η οποία αποτελεί έναν κλασικό και ιδιαίτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα.

Η συμμετοχή της Energean στον διαγωνισμό αποτελεί εγγύηση για την έρευνα και εκμετάλλευση του όποιου δυναμικού υδρογονανθράκων στις περιοχές της Άρτας/Πρέβεζας και της Αιτωλοακαρνανίας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και της τουριστικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, η παρουσία του αμερικανικού επενδυτικού fund ‘Third Point’, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως και συμμετέχει στρατηγικά στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μας, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις αναπτυξιακές προοπτικές του εγχώριου τομέα υδρογονανθράκων και της ελληνικής οικονομίας, γενικότερα. Συνιστά, δε, και μία απόδειξη ότι η Ελλάδα, μπορεί να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές, ακόμη και με ένα διεθνές περιβάλλον αρνητικό λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών πετρελαίου, εφόσον προσφέρει σταθερότητα στο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο, συνέπεια και συνέχεια στις αποφάσεις του ελληνικού Κράτους και, βεβαίως, αξιόπιστους επιχειρηματικούς συνεργάτες».

Σημειώνεται ότι η Energean προχωρεί την ερευνητική δραστηριότητα στις περιοχές των Ιωαννίνων και του Κατακόλου, με βάση το πρόγραμμα που προβλέπεται στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με το ελληνικό Δημόσιο και έχουν επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή.

Πηγή:www.capital.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις