Πολύ ενδιαφέρον το σεμινάριο της ΕΠΑΣ με θέμα την αντιμετώπιση της κατάκλισης

Άλλο ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον σεμινάριο διοργάνωσε σήμερα το πρωϊ η ΕΠΑΣ Β. Νοσηλευτών με θέμα την “Χειρουργική και Νοσηλευτική Αντιμετώπιση της κατάκλισης” με βασικό ομιλητή τον χειρούργο του Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου “Μαντζαβινάτειο” Αθανάσιο Ζαπάντη.

Η κατάκλιση είναι μία βλάβη του δέρματος και συγκεκριμένα σε ένα σημείο όπου το δέρμα έχει τριφτεί, έχει πιεστεί ή έχει διατομή, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους ασθενείς και χρήζει ιδιαίτερης θεραπείας καθώς μία μικρή βλάβη του δέρματος μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση του ασθενή. Η κατάκλιση αφορά κυρίως την τρίτη ηλικία καθώς οι ηλικιωμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας ή χρόνιας κατάκλισης με συνέπεια το δέρμα να πιέζεται και να μην μπορεί να αναπνεύσει ή να ενυδατωθεί φυσιολογικά. Βοήθεια στο πρόβλημα της κατάκλισης δίνουν τα νέα τεχνολογίας κρεβάτια και στρώματα, τα οποία είναι ανατομικά, περιέχουν αφρολέξ που κάνει μασάζ στον ασθενή, ξεκουράζουν και βοηθούν το δέρμα να αναπνέει μειώνοντας τις πιθανότητες δημιουργίας κατάκλισης, βέβαια όταν η κατάσταση είναι σε προχωρημένο στάδιο η μόνη λύση φαίνεται να είναι η χειρουργική αφαίρεση του σημείου που έχει υποστεί το πρόβλημα.

Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις πάνω σε αυτό το ιδιαίτερο και άκρως σημαντικό ζήτημα έδωσε ο Χειρουργός κ. Ζαπάντης, αμέσως μετά το τέλος του σεμιναρίου, που κράτησε μία ώρα περίπου. Ο κ. Ζαπάντης  εξήγησε με απλά λόγια τι είναι η κατάκλιση, πως προκαλείται, ποιους αφορά, αλλά και ποιοι είναι τρόποι πρόληψης και θεραπείας.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις