Βόμβα από την ΕΚΤ – Δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα από 11/2!

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία καθώς αργά το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι ναι μεν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατά ανοικτή τη γραμμή χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του ELA ωστόσο, από τις 11 Φεβρουαρίου θα άρει την παραίτηση που επηρεάζει τα χρεόγραφα που εκδίδονται ή εγγυώνται πλήρως από την Ελληνική Δημοκρατία.

Η παραίτηση επέτρεπε στα εν λόγω χρεόγραφα να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν εκπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ουσιαστικά η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία τις τράπεζες.

Oπως αναφέρεται σε σχετική επίσημη ανακοίνωση της EKT, η απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες, καθώς «δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί σίγουρη η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος.

Ανάγκες ρευστότητας των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που δεν έχουν επαρκεις εξασφαλίσεις, μπορούν να ικανοποιηθεί από τις αντίστοιχες εθνικές κεντρικές τράπεζες, μέσω της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA), στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων του Ευρωσυστήματος, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Εγινε γνωστό, πάντως, ότι αυξήθηκε το ποσό που θα μπορεί να χορηγεί ο ELA.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις