Η ΕΚΤ απορρίπτει όλες τις προτάσεις Βαρουφάκη για χρέος, έντοκα και επιστοφές

Μπλόκο στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ, βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είδηση που προδιαθέτει για τη στάση του Μ. Ντράγκι απέναντι στον Γ. Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Παράλληλα, δε γίνεται δεκτό ούτε το αίτημα για επιστροφή του ποσού 1,9 δισ. ευρώ που είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Βαρουφάκης από την Ιταλία είχε πει ότι η Ελλάδα δεν θέλει τη δόση των 7 δισ. ευρώ, ωστόσο, θα ζητήσει να της δοθούν από την ΕΚΤ τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει ένα συστατικό στοιχείο-κλειδί του σχεδίου της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης, γεγονός το οποίο ενδέχεται να σημάνει πως η Αθήνα δεν θα έχει καμιά πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του μήνα,» υποστηρίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που είναι το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της την τελευταία ώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης είχε προτείνει να επιτραπεί στην Αθήνα να αυξήσει κατά 10 δισεκ. ευρώ τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που εκδίδει, ως μια «μεταβατική μορφή χρηματοδότησης» για τους επόμενους τρεις μήνες, ώσπου να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα ανάμεσα στη χώρα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όμως η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την έκδοση χρέους και να αυξήσει το όριο των €15 δισεκ. κατά €10 δισεκ., όπως ζητεί ο Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους ενήμερους για τις διαβουλεύσεις. «Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ θα παίξει σκληρά το παιγνίδι».

«Όχι» της ΕΚΤ στην ανταλλαγή ομολόγων – Ζητά πρόσθετες εγγυήσεις από την Ελλάδα
«Όχι» στην πρόταση του Γ. Βαρουφάκη περί ανταλλαγής ομολόγων (bond swap) φέρεται πως λέει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ειδικότερα, αξιωματούχοι της Κομισιόν, μιλώντας στο γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI, εκτιμούν πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αποδεχθεί το σχέδιο της Ελλάδας για το χρέος, έτσι όπως εκφράστηκε χθες από τον Γ. Βαρουφάκη.
«Η ΕΚΤ δεν δέχεται την ανταλλαγή ομολόγων, επιθυμεί την πλήρη αποπληρωμή του υπάρχοντος χρέους» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις