Σύσκεψη ΕΛΜΕΚΙ για τους σεισμόπληκτους

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

Πραγματοποιήθηκε χθες 31/01, με μαζική συμμετοχή γονέων και μαθητών, η σύσκεψη που συγκάλεσε η ΕΛΜΕ-ΚΙ για τα προβλήματα των σχολείων και των σεισμόπληκτων μαθητών. Στη σύσκεψη εκτός των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων και των Συλλόγων Γονέων, συμμετείχαν η Ένωση Γονέων Κεφαλονιάς και το Εργατικό Κέντρο του Νομού. Εισηγητικά τέθηκε ότι η πολιτική της ΕΕ για τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση διαμορφώνει ένα σχολείο πιο ταξικό, πιο άμεσα δεμένο στην απαίτηση της αγοράς για μαζικό φθηνό δυναμικό. Οι δυνάμεις που δεσμεύονται να υπηρετήσουν την πολιτική αυτή, ανεξάρτητα από διαφοροποιήσεις, θα συνεχίσουν να θυσιάζουν στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Η ήδη επιβαρυμένη θέση των παιδιών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας από τα αντιλαϊκά μέτρα έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο από τους σεισμούς. Τα μεγάλα προβλήματα στην αντισεισμική θωράκιση, η απουσία ουσιαστικών ελέγχων, τα νέα σχολικά συγκροτήματα που παραπέμπονται στις καλένδες, η έλλειψη ακόμη και στοιχειωδών μέτρων (πχ σκάλες διαφυγής), οι βραχοπτώσεις, η άθλια κατάσταση στο οδικό δίκτυο και η απομόνωση περιοχών λόγω των σεισμών (πχ Μεσοβούνεια), όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά οξύνονται. Η κατάσταση στην Παλική είναι τραγική, ενώ ακόμη και στην Ιθάκη τα σχολεία είναι με κόκκινη κορδέλα και σχεδόν παντού στο Νομό έχουν καθιερωθεί τα κοντέινερς. Κανένα βήμα δεν έχει γίνει, διότι οι προτεραιότητες που έχουν συμφωνηθεί από την τοπική διοίκηση (σε Περιφέρεια και Δήμους) και δεν αμφισβητήθηκαν από τις κυρίαρχες δυνάμεις προεκλογικά, έχουν σαν κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών και όχι του λαού και της νεολαίας.

Τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων και οι δυσκολίες για την εκπαιδευτική διαδικασία, το γεγονός ότι δεν αναπληρώθηκαν ποτέ οι περσινές απώλειες δύο μηνών σε ώρες διδασκαλίας, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό που παραμένουν και η απουσία ενισχυτικής και πρόσθετης διδασκαλίας, αλλά και το γεγονός ότι δεκάδες μαθητές (600 οικογένειες συνολικά) είναι άστεγοι και μορφώνονται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, επιβεβαιώνουν την ορθότητα για αντισταθμιστικά μέτρα και του αιτήματος για διατήρηση της ποσόστωσης του 0,5% για τις φετινές Γ΄ και Β΄ Λυκείου. Η ρύθμιση πρέπει να περιλάβει τις σχολές που είχαν εξαιρεθεί πέρσι (ΑΕΝ, στρατιωτικές, αστυνομικές) και να καλύψει όσους συμπληρώσουν μηχανογραφικό με το 10%. Οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν για το αίτημα αυτό πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, με το άνοιγμα της νέας Βουλής.

Η μαζική διεκδικητική στήριξη του συνολικού πλαισίου των μαζικών φορέων χωρίς εκπτώσεις από τις πραγματικές ανάγκες, η ενότητα μαθητών – γονέων – εκπαιδευτικών – εργαζομένων, η αξιοποίηση των αποφάσεων που ήδη υπάρχουν από οργανώσεις πανελλαδικής εμβέλειας (ΑΣΓΜΕ, ΟΛΜΕ) και του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, αποτελούν τις μόνες εγγυήσεις.

Μετά από συζήτηση συμφωνήθηκαν τα εξής συλλογικά μέτρα, χωρίς να αποκλείονται επιμέρους δράσεις:

α) Να συζητηθεί και να επιβεβαιωθεί άμεσα, με μαζικές διαδικασίες (συνεδριάσεις – συνελεύσεις) μαθητών, γονέων κλπ το πλαίσιο και τα αιτήματα των φορέων. Να συνυπογραφεί όσο γίνεται ευρύτερα.

β) Να πάρουν αποφάσεις αντίστοιχες του Περιφερειακού Συμβουλίου τα Δημοτικά Συμβούλια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Ζητάμε να τεθεί προ ημερησίας και να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς την Τετάρτη 4 Φλεβάρη και ανάλογα στην επόμενη συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης.

γ) Να ζητηθεί συνάντηση με το νέο Υπουργό Παιδείας (προτεινόμενες μέρες Δευτέρα 9 ή Δευτέρα 16 Φλεβάρη) και να υπάρξει παράσταση στο Υπουργείο Παιδείας, στην οποία θα κατατεθεί το πλαίσιο αιτημάτων, θα απαιτηθεί η δρομολόγηση λύσεων στα βασικά ζητήματα που προαναφέρθηκαν και η άμεση ανταπόκριση στο αίτημα για ποσόστωση. Ανοιχτό αφήνουμε το θέμα της μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα με λεωφορείο ή της πραγματοποίησης την ίδια μέρα μαζικής κινητοποίησης τοπικά.

Διεκδικούμε όσα μας ανήκουν με κριτήριο τις ανάγκες μας –

δε βολευόμαστε με ψίχουλα και υποσχέσεις.

Αργοστόλι 1/02/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
 

Γεωργόπουλος Διονύσης

 

Βάρσος Δημήτρης

Το ……………………………………….. στηρίζει το πλαίσιο αιτημάτων για τους σεισμόπληκτους μαθητές και απαιτεί:

 1. Το μέτρο της ποσόστωσης του 0,5% για την εισαγωγή στις σχολές ΑΕΙ – ΤΕΙ των σεισμόπληκτων της ΔΔΕ Κεφαλονιάς να ισχύσει μέχρι ν’ αποφοιτήσει και η φετινή Β΄ Λυκείου.
 2. Κανένας σεισμόπληκτος μαθητής χωρίς στέγη, ρεύμα, πόσιμο νερό, σίτιση. Να δοθούν επιπλέον οικίσκοι στα σχολεία για αναγνωστήρια των σεισμόπληκτων μαθητών.
 3. Όχι στις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων.
 4. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, να μη χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα, με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Μόνιμη δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς, με αξιοπρεπείς μισθούς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών που βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους και τις οικογένειές τους (επίδομα ενοικίου και θέρμανσης, δωρεάν μετακίνηση κ.α.).
 5. Να λειτουργήσουν ολοκληρωμένα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία. Το μέτρο αυτό και η εφαρμογή του από την αρχή της χρονιάς έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κεφαλονιά.
 6. Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΥΑ για τις μεταφορές. Εξασφάλιση ασφαλούς δωρεάν μεταφοράς για όλα τα παιδιά. Αποκατάσταση όλου του εσωτερικού δικτύου που αφορά τις σχολικές μεταφορές και αντιμετώπιση των κινδύνων από βραχοπτώσεις. Να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια στις σχολικές μεταφορές, με τεχνικά έργα στα επικίνδυνα σημεία.
 7. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο εποπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Να ελεγχθεί και να δημοσιοποιηθεί για ποιο λόγο η πλειονότητα των σχολικών συγκροτημάτων στο Νομό δεν έχει ποτέ παραληφθεί. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης). Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Για όσα τέτοια κτήρια δεν προκύψει η επάρκεια να αντικατασταθούν άμεσα με σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα. Στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας η πολιτεία οφείλει ΟΛΑ τα σχολεία του νομού να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003), που πρέπει να επικαιροποιηθούν, βάσει των δεδομένων του τελευταίου σεισμού (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ).
 8. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
 9. Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων (κατ’ αρχήν των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων που έχουν αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες), με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους. Να ολοκληρωθεί το συγκρότημα στο Φαραώ με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του (πχ κλειστό γυμναστήριο).
 10. Να επαναλειτουργήσει η μαθητική εστία στην Ιθάκη.
 11. Να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αθλητισμό – πολιτισμό, με διαμόρφωση κατάλληλων ασφαλών υποδομών σε όλη την Κεφαλονιά (π.χ. αποκατάσταση γηπέδου και αθλητικών εγκαταστάσεων Αργοστολίου, δημιουργία γηπέδων μπάσκετ – βόλεϊ και αθλοπαιδιών στο Ληξούρι, χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ).
 12. Ολοκληρωμένη αντισεισμική θωράκιση και προστασία.
 13. Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.
 14. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά. Να εξασφαλιστεί δωρεάν γεύμα στο σχολείο με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης
 15. 15 νήπια – προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α΄ και Β΄ τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις. Λειτουργία των κατευθύνσεων και των τμημάτων επιλογών, δύο καθηγητές στα εργαστήρια, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις