2 Δεκεμβρίου 2020, Τετάρτη

Συντάξεις: Ξεμένουν τα ταμεία – Οριακή η κατάσταση για τους επόμενους μήνες

– Αναδρομικές μειώσεις στις συντάξεις για να βγει ο… λογαριασμός
– Λείπουν χρήματα από τα ταμεία του ΟΑΕΕ για τις συντάξεις
– ΙΚΑ και ΟΑΕΕ δεν πλήρωσαν τον ΕΟΠΥΥ για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι
– Δεν βγαίνει ο λογαριασμός των Ταμείων

Οι δηλώσεις Ρωμανιά, πως με το ζόρι θα βγουν οι συντάξεις ως τον Μάρτιο, σκόρπισαν πανικό, στη συνέχεια από τα κυβερνητικά στελέχη υπήρξαν διαβεβαιώσεις και ο ίδιος ο Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης ουσιαστικά … τα μάζεψε, όμως η πραγματικότητα άλλα δείχνει.

Αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά στις εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους του ΟΑΕΕ υπάρχει πρόβλημα καθώς μέχρι και χθες τη νύχτα δεν είχε εξασφαλιστεί στο 100% το ποσό που απαιτείται για τις συντάξεις της Δευτέρας. Για την ακρίβεια λείπουν 10.000.000 ευρώ από τα Ταμεία και αναζητείται άμεση λύση ώστε να μην λείψουν χρήματα από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων

Η κατάσταση είναι οριακή και στο ΙΚΑ αλλά και στον ΟΓΑ που για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα που απαιτείται για την καταβολή των συντάξεων της Δευτέρας αναγκάστηκαν να μην πληρώσουν τις οφειλές τους στον ΕΟΠΥΥ, με λίγα άνοιξαν μια τρύπα για να κλείσουν μια άλλη καθώς υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τις κρατικές ενισχύσεις.

Ταυτόχρονα υπάρχουν φαινόμενα αναδρομικών κρατήσεων, όπως για παράδειγμα στις συντάξεις των δικαιούχων του ΤΕΑΤΕΠΕ, της Εμπορικής δηλαδή.

Με βάση έγγραφο της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος υπήρξε αναδρομική κράτηση ποσών. Κινήσεις που δείχνουν ουσιαστικά κινήσεις απελπισίας από τα Ταμεία για την εξασφάλιση ρευστότητας.

Ανάλογη αναμένεται να είναι η κατάσταση και τον επόμενο μήνα, τα χρήματα δηλαδή θα βρεθούν, τουλάχιστον έτσι διαβεβαιώνεται, έστω και οριακά, ωστόσο τον Μάρτιο όλα είναι ανοιχτά.

Διοικητές Ταμείων: Αντέχουμε ως το Μάρτιο

Ήδη παρατηρώντας τις μειώσεις εσόδων και τη μαύρη τρύπα οι διοικητές των Ταμείων από τις 19 Ιανουαρίου με βάση δημοσίευμα της “Ημερησίας” έλεγαν χαρακτηριστικά “αντέχουμε ως το Μάρτιο”

Με βάση τους προϋπολογισμούς η μαύρη τρύπα που φτάνει τα 1,8 δισ. ευρώ πρέπει να καλυφθεί είτε από τα διαθέσιμα είτε από επιπλέον κρατική επιχορήγηση έτσι ώστε να καλυφθούν τα ανοίγματα των Ταμείων που χορηγούν κύριες συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά στα επικουρικά Ταμεία με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας θα πρέπει είτε να γίνουν νέες περικοπές στις συντάξεις ή τα μερίσματα που χορηγούνται, είτε να μην ισχύσει ο μνημονιακός νόμος για τον συντελεστή.

Πηγή: newsit.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις