5 Δεκεμβρίου 2020, Σάββατο

Άρχισαν τα νταούλια και οι ζουρνάδες – Κραχ σε μετοχές βουτιά στα ομόλογα!

Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ισχυρών πιέσεων με μεγάλο τζίρο στο ΧΑ, με τον ΓΔ να υποχωρεί προς τις 710 μονάδες. Σε νέα ιστορικά χαμηλά ο τραπεζικός δείκτης, με τις μετοχές του κλάδου να καταγράφουν πτώση έως 29%. Υπό πίεση και τα ελληνικά ομόλογα – Σαφής προειδοποίηση προς τους κρατούντες.

Σε κατάσταση συναγερμού το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η ομοβροντία πωλήσεων (κυρίως) από hedge funds προκαλεί δραματική υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών, με τον Τραπεζικό Δείκτη έως 24% χαμηλότερα, αλλά και τίτλων εταιρειών και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.Στην αυξανόμενη αξία των συναλλαγών αποτυπώνεται η βιασύνη των αποχωρούντων, η εγκατάλειψη θέσεων αλλά και τα τελευταία 10-15΄ η ενεργοποίηση «αναγκαστικών ρευστοποιήσεων» από 3-4 χρηματιστηριακές.

Ξεπερνά το 33% η συνολική υποχώρηση του Τραπεζικού Δείκτη από την αρχή της χρονιάς γεγονός που καταδεικνύει την εστία της διόρθωσης, το πρόβλημα της αγοράς και τον κλάδο όπου επιτίθενται τα κάθε λογής επιθετικά χαρτοφυλάκια.

Σφυροκόπημα και στα ομόλογα με το 3ετές yield στο 16% και χρηματιστηριακούς παράγοντες να αποδίδουν την άτακτη φυγή στην εκτίμηση ξένων παικτών πως η κυβέρνηση δεν θα συνδιαλλαγεί με τους δανειστές αλλά θα συγκρουστεί. Εκτίμηση που προεξοφλείται από όσα χαρτοφυλάκια πωλούν μαζικά ελληνικές μετοχές δημιουργώντας εδώ και μία ώρα εικόνα χάους στην αγορά.

Το… πολεμικό κλίμα συντηρείται από τα ξένα ΜΜΕ (με αφορμή και τη στάση της Ελλάδας στο θέμα της Ρωσίας – Ουκρανίας), με τα ελληνικά ομόλογα να βρίσκονται σε κλοιό, συνεχίζοντας την κάθετη πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών. Στην πλατφόρμα Tradeweb, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε κατά 183 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 16,03% που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου ενισχύθηκε κατά 50 μονάδες βάσης στο 10,30%, ενώ το 5έτες βρίσκεται σε νέο ιστορικό υψηλό αγγίζοντας το 13,12%, με άλμα 117 μονάδων βάσης.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως οι αγορές αντιδρούν στη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και στις εξαγγελίες για πάγωμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και “θεωρούν ότι αυτό είναι σημάδι πως ο κ. Τσίπρας θα τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, σκίζοντας το μνημόνιο, εγκαταλείποντας την πολιτική λιτότητας παρά τις προειδοποιήσεις από αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ”.

Την ίδια στιγμή στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,31%, του ισπανικού κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,45% και του ιταλικού στο 1,59%. Τα yield και των τριών χωρών είχαν βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά την προηγούμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο Χ.Α. και πάλι, καθώς ο τραπεζικός κλάδος συνθλίβεται υπό το βάρος συνεχόμενων ρευστοποιήσεων, με τις απώλειες να φτάνουν ενδοσυνεδριακά και το 25% (Πειραιώς) και την αποτίμηση των ομίλων να εξαερώνεται.

Σε κάτι λιγότερο από 15 δισ. ευρώ αποτιμώνται με βάση το χθεσινό κλείσιμο του Χ.Α. οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας (Alpha Bank 4,72 δισ. ευρώ, Πειραιώς 4,29 δισ., Εθνική 3,95 δισ. και Eurobank 1,985 δισ. ευρώ). Αν κάποιος συνεκτιμήσει ότι:

– Μόνο πέρυσι, οι τέσσερις αυτές τράπεζες άντλησαν μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 8,3 δισ. ευρώ,
– λίγα ακόμη δισ. ευρώ σήκωσαν το 2013, μέσω άλλων αυξήσεων κεφαλαίου,
– από την αρχή της κρίσης έως και το 2012 είχαν γίνει κάμποσες ΑΜΚ, τόσο άμεσα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, όσο και από εκείνες (π.χ. Εμπορική) που στη συνέχεια απορρόφησαν,
– μεσολάβησαν οι γνωστές κεφαλαιακές ενισχύσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,

τότε μπορεί να αντιληφθεί πόσο πραγματικά έχουν μειωθεί οι αποτιμήσεις. Μιλάμε για πραγματική ισοπέδωση.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο την τελευταία πενταετία (χρόνια δηλαδή μετά το μέγιστο του 2007 και αφού είχε ξεκινήσει πριν από μία διετία η οικονομική κρίση), οι μετοχικές απώλειες των τραπεζών κυμαίνονται από το -83,5% της Πειραιώς, έως και το 99,7% της Eurobank.

Πηγή: euro2day.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις