2 Δεκεμβρίου 2020, Τετάρτη

ΕΚΤ: Έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας για 15 μέρες στις ελληνικές τράπεζες

Εγκρίθηκε ELA 10 δισεκ. από την ΕΚΤ για 2 εβδομάδες – Στα 10 δισεκ. οι εκροές  

Εγκρίθηκε από την ΕΚΤ το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για γραμμή ELA αρχικού ύψους 10 δισεκ. ευρώ….αλλά μόνο για 2 εβδομάδες.
Το ELA είναι  έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας που θα χορηγεί η ΤτΕ στις ελληνικές τράπεζες, αρχικού ύψους 10 δισεκ. ευρώ με δυνατότητα επέκτασης.
Η ΤτΕ έπρεπε να πάρει έγκριση από την ΕΚΤ – όπερ και εγένετο – γιατί η ρευστότητα που θα δίνει στις ελληνικές τράπεζες θα προέρχεται από το ευρωσύστημα δηλαδή την ΕΚΤ.
Η ΤτΕ θα δέχεται τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών – κυρίως ομολογιακά που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους – και θα τιμολογεί τον κίνδυνο που αναλαμβάνει με επιτόκιο 1,55%.
Η αρχική γραμμή ELA θα είναι ύψους 10 δισεκ. ευρώ αλλά θα υπάρχει δυνατότητα επέκτασης έως 40 δισεκ. ευρώ μόνο υπό την αίρεση ότι η Ελλάδα θα ξεκαθαρίσει άμεσα ότι θα βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι τώρα αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού ELA έχουν υποβάλλει η Alpha, Eurobank και Πειραιώς ενώ και η Εθνική υπέβαλλε αίτημα παρ΄ ότι  διαθέτει ακόμη ρευστότητα.

Στα 10 δισεκ. οι εκροές καταθέσεων και ρευστότητας

Στα 10 δισεκ. έχει ανέλθει η εκροή καταθέσεων και ρευστότητας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 152 δισεκ. ενώ στο διάστημα 19 με 21 Ιανουαρίου του 2015 η εκροή έφθασε στα 3 δισεκ. (19 Ιανουαρίου 850 εκατ, 20 Ιανουάριου 1,1 δισεκ. και 21 Ιανουαρίου 1 δισεκ.).
Σημαντικό μέρος της ρευστότητας έχει καταλήξει σε money markets ξένων οίκων και κάποια και σε γερμανικά ομόλογα.
Το τραπεζικό σύστημα πλησιάζει τα 150,55 δισεκ. που ήταν οι καταθέσεις τον Ιούνιο του 2012, έφθασε αρχές του 2013 στα 161 δισεκ. με υψηλό 164 δισεκ. το 2014 και έκτοτε καταγράφονται εκροές ειδικά το διάστημα Δεκεμβρίου 2014 με Ιανουάριο του 2015.
Αν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με άλλο κόμμα ή συγκυβέρνηση με βασικό κορμό ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να ανακοπούν οι εκροές.
Ο κρισιμότερος μήνας για την Ελλάδα θα αποδειχθεί ότι είναι ο Μάρτιο του 2015.
Εκεί θα κριθούν τα πάντα.

www.bankingnews.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις