ΕΛΜΕΚΙ: Να καταβληθούν τα οφειλόμενα από τον ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Να καταβληθούν τα οφειλόμενα από τον ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει τη μη καταβολή των οφειλών του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή τη στιγμή εργαζόμενοι σε τουλάχιστον 12 Κέντρα Πρόληψης (στα οποία δεν περιλαμβάνεται ο «Απόπλους») είναι απλήρωτοι, ενώ, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, μόνο για το 2014 το υπουργείο Υγείας οφείλει 500.000 ευρώ στα Κέντρα Πρόληψης, ο δε ΟΚΑΝΑ «εξαφάνισε» γύρω στα 3.000.000 ευρώ – χρήματα που έχει λάβει από το υπουργείο Υγείας με εντολή να αποδοθούν αποκλειστικά στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΑΕ 2555). Παράλληλα, περισσότερα από 5.000.000 ευρώ δεν έχει αποδώσει ο ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης για την περίοδο 2009 – 2013, ποσό αστρονομικό που δε βρίσκεται πια στο ταμείο του.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή σχετίζεται άμεσα με τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ για υπονόμευση της λειτουργίας των κέντρων πρόληψης, προκειμένου να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με νέα πεδία δράσης των ιδιωτών και εργασιακές σχέσεις γαλέρας για τους εργαζόμενους. Επιπλέον, η κατάσταση αυτή συμβάλλει στο να μετακυλύεται το κέντρο βάρους από την πρόληψη και τη θεραπεία στη συντήρηση των εξαρτήσεων.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί:

  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν επαρκείς υποδομές, για πρόληψη – θεραπεία – επανένταξη, με διασφάλιση της μόνιμης σταθερής εργασίας και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.
  • Δημιουργία ενός Δημόσιου και Ενιαίου Φορέα με επαρκή και πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της χώρας με υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.
  • Απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους παραπάνω τομείς.
  • Να μην κλείσει – συγχωνευτεί καμία δομή.
  • Να δοθεί βάρος στην πρόληψη με προτεραιότητα την πρωτογενή πρόληψη.
  • Να δημιουργηθούν τα αναγκαία στα Ιόνια «στεγνά» θεραπευτικά κέντρα για τα ναρκωτικά.

Αργοστόλι 22 Γενάρη 2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
 

Γεωργόπουλος Διονύσης

 

Βάρσος Δημήτρης

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις