Στα 315,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος – Μειωμένο κατά δύο δισεκατομμύρια

Στα 315,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος το τρίτο τρίμηνο του 2014 ή 2 δισ. χαμηλότερα έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Με βάση τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 20,49 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες σε 20,885 δισ. Το πρωτογενές πλεόνασμα αντιστοιχεί σε 1,263 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των εσόδων το 35,5% προέρχεται από φόρους στην παραγωγή και τις εισαγωγές και το 20,3% από τη φορολόγηση εισοδήματος.

Θετική κατά 126 εκατ. ευρώ ήταν η επίπτωση από την υποστήριξη των τραπεζών. Ο λόγος είναι ότι οι δεδουλευμένες αμοιβές που προκύπτουν από τις εγγυήσεις του διατραπεζικού δανεισμού και του συστήματος των ομολογιακών δανείων, καθώς και τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές ήταν υψηλότερα από τις δαπάνες. Ανάλογη ήταν η εικόνα το δεύτερο τρίμηνο του 2012, αλλά και το πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2014.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις