Xάος στην Βενεζουέλα – Ψώνια μόνο δύο φορές την εβδομάδα! [upd1]

Συνεχίζεται το χάος στη Βενεζουέλα, όμως οι Αρχες λένε ότι βρήκαν έναν τρόπο να μειώσουν τις τεράστιες ουρές που σχηματίζονται εδώ και ημέρες έξω από σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία της χώρας. Ποιος είναι αυτός; Να απομακρύνουν τους περισσότερους από αυτούς που στέκονται στις ουρές!Για να μειωθεί το πλήθος, η αστυνομία από σήμερα άρχισε να εφαρμόζει μία γραμμή που έρχεται απευθείας από τον Πρόεδρο της χώρας, Νίκολας Μαδούρο, και περιορίζει τους καταναλωτές, δίνοντας του το «δικαίωμα» να ψωνίζουν μόνο δύο φορές την εβδομάδα στα καταστήματα τροφίμων που ανήκουν στην κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Από την προηγούμενη εβδομάδα χιλιάδες παρατάσσονται έξω από καταστήματα, καθώς η οξεία έλλειψη ξένου συναλλάγματος είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ελλείψεις στα πάντα, από ζάχαρη μέχρι σαμπουάν. Η κρίση οδήγησε τον υπουργό Εσωτερικών Κάρμεν Μελέντεζ, υπό εντολή Μαδούρο, να αναπτύξει δυνάμεις της κρατικής ασφάλειας έξω από σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία για να εξασφαλίσει την τάξη.«Θα δίνουμε ταυτότητα για να αγοράσουμε φαγητό;», διερωτήθηκε αγανακτισμένος ο Χοσέ Γκομέζ, 32χρονος ηλεκτρολόγος, λίγη ώρα μετά την απομάκρυνσή του από παντοπωλείο στο κέντρο του Καράκας, αφού είχε ήδη… ψωνίσει δύο φορές. «Υποθέτω ότι θα πρέπει να πεινάω μέχρι την Παρασκευή», σχολίασε μιλώντας στο διεθνές οικονομικό πρακτορείο.

Η «αστυνομία φαγητού» έδιωξε πολλούς αγοραστές έπειτα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος που περιορίζει την πρόσβαση σε καταστήματα με βάση το τελευταίο ψηφίο στην ταυτότητα κάθε αγοραστή.

Ο ρυθμιστής της «Ασφάλειας Τροφίμων» Κάρλος Οσόριο είπε ότι η κυβέρνηση μοίρασε προϊόντα, όπως γάλα, ρύζι και ζυμαρικά σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους στην κρατική αγορά τροφίμων στο κεντρικό Καράκας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Αν δεν υπήρχε φαγητό στη Βενεζουέλα, δεν θα υπήρχαν αυτές οι ουρές που βλέπουμε», είπε στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας πως «δεν θα είχαν συγκεντρωθεί τόσοι πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Είναι η καλύτερη απόδειξη που μπορούμε να έχουμε».

Και όλα αυτά γίνονται, ενώ ο Μαδούρο αναγνωρίζει ότι πολλά βασικά προϊόντα βρίσκονται σε έλλειψη, τονίζοντας ότι οι ελλείψεις αυτές είναι το αποτέλεσμα ενός οικονομικού πολέμου που διεξάγεται από τους αντιπάλους του, οι οποίοι επιδιώκουν να ανατρέψουν την σοσιαλιστική του κυβέρνηση.


Πάντως, παρά τον περιορισμό, ατέλειωτες ουρές συνεχίζουν να δημιουργούνται και σήμερα έξω από ιδιωτικά παντοπωλεία, όπου η πρόσβαση των καταναλωτών δεν περιορίζεται, ενώ η κατάσταση αναμένεται να γίνει πολύ χειρότερη.


Πηγή: Πρώτο Θέμα
Στρατός φυλάει τα άδεια σούπερ μάρκετ στη Βενεζουέλα!
(12/1/2015 – 14:00) Σοβαρότατες ελλείψεις σε βασικά αγαθά εμφανίζουν τα σούπερ μάρκετ στη Βενεζουέλα. Ο στρατός αναλαμβάνει την αποτροπή επεισοδίων. Ομαλοποίηση της κατάστασης την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου βλέπουν οι επιχειρηματίες.

Δεν τους έφτανε η οικονομική κρίση και οι συνεχείς υποτιμήσεις του νομίσματος, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα και τις σοβαρές ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ!

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης οι ελλείψεις άρχισαν να γίνονται αισθητές από την εορταστική περίοδο –προς τα τέλη Δεκεμβρίου δηλαδή- ενώ πλέον οι Βενεζουελάνοι κάνουν ουρές… τετραγώνων για να μπορέσουν έστω και να μπουν σε ένα σούπερ μάρκετ, όπου όμως, απλώς βρίσκουν μπροστά τους άδεια ράφια.


Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που οι αρμόδιες αρχές έχουν επιστρατεύσει μέχρι και τον… στρατό προκειμένου να αποτρέψουν πιθανά επεισόδια. Το πρόβλημα, μάλιστα, δεν επικεντρώνεται μόνο στο Καράκας, αλλά έχει εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις, όπως στο Μαρακαΐμπο, στο Μαρακάι, στη Βαλένσια, στην Γκουατίρε, στο Σαν Φερνάντο ντε Απούρε και αλλού.

Ελλείψεις σημειώνονται σε βασικά αγαθά όπως το γάλα, τα κοτόπουλα, το σαπούνι, οι πάνες, τα απορρυπαντικά, και το χαρτί υγείας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Datanalisis, οι Βενεζουελάνοι ξοδεύουν πλέον κατά μέσο όρο οκτώ ώρες την εβδομάδα -μια εργάσιμη ημέρα δηλαδή- απλώς τρέχοντας στα μαγαζιά προσπαθώντας να βρουν όσα τους είναι απαραίτητα για να ζήσουν, όπως μεταδίδει το AFP.

Τα ίδια τα καταστήματα, ελλείψει αγαθών, ανοίγουν αργότερα και κλείνουν νωρίτερα.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας διαβεβαιώνει τους κατοίκους ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι προμηθευτές θα επιστρέψουν στις εργασίες τους τώρα που τελείωσαν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές, ωστόσο πολλοί καταναλωτές επιρρίπτουν ευθύνες στις οικονομικές πολιτικές του προέδρου Νίκολας Μαδούρο για την κατάσταση.

Ο σύνδεσμος των σούπερ μάρκετ, σημειώνει το Reuters, δεν προέβη σε σχολιασμό, όμως ο πρόεδρός του είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι προμήθειες θα ομαλοποιηθούν μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Προβλήματα στις εισαγωγές

Το πρόβλημα φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί εν μέρει από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, καθώς πλήττει σοβαρά τη Βενεζουέλα η οποία εξασφαλίζει το 96% του ξένου συναλλάγματός της από το πετρέλαιο. Παράλληλα, ο πρόεδρος της χώρας εφαρμόζει εδώ και 12 χρόνια αυστηρούς ελέγχους στη διακίνηση συναλλάγματος, κάτι που δυσκολεύει τους εισαγωγείς να έχουν πρόσβαση στα δολάρια που χρειάζονται προκειμένου να φέρουν στη χώρα διάφορα αγαθά – από αυτοκίνητα μέχρι και φάρμακα.

Ο Μαδούρο, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση στον οικονομικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον του η αντιπολίτευση, δήλωσε τον Δεκέμβριο πως σχεδιάζει να κάνει αλλαγές στο σύστημα, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: euro2day.gr

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις