Έξω τα ιδιωτικά κολέγια και οι επιχειρήσεις από τα σχολεία-Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την απόπειρα του Υπουργείου Παιδείας (ΥΠΑΙΘ) να ανοίξει διάπλατα την πόρτα στα ιδιωτικά κολέγια (αρχή γενομένης από το Deree), για την «ενημέρωση» και τον «επαγγελματικό προσανατολισμό» των μαθητών των δημοσίων Λυκείων της χώρας.

Κάτω από τη γενική κατακραυγή αποσύρθηκε η αρχική έγκριση του ΥΠΑΙΘ να γίνονται «ενημερώσεις» με οργανωμένες επισκέψεις σε Λύκεια ανά την ελληνική επικράτεια προκειμένου να οργανωθούν παρουσιάσεις / workshops με ομιλίες από επαγγελματίες του χώρου για διάφορα αντικείμενα σπουδών, να παρουσιαστούν οι ειδικές υποτροφίες από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» σε αριστούχους φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ – ΤΕΙ και να παρουσιαστούν οι υποτροφίες που προσφέρουν τα κολέγια βάσει του βαθμού απολυτηρίου. Μάλιστα είχε εντάξει στο πλαίσιο των δράσεων Αγωγής Σταδιοδρομίας (ΑΣ) την ελεύθερη είσοδο και τη διάθεση χρόνου από το πρόγραμμα του δημόσιου σχολείου, για να εξασφαλίσουν τα κολέγια πελατεία και να διαφημίσουν το προϊόν τους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ήδη από το 2012 έχει καταγγείλει την προσπάθεια «συνεργασίας» του Ελληνοαμερικανικού κολεγίου Αθηνών με σχολεία του Νομού, την διοργάνωση στο πλαίσιό της εκδρομών «αρίστων μαθητών στην Αθήνα» και την προώθηση του «Συστήματος Διαχείρισης Μαθημάτων (Course Management System – CMS)» που είναι ιδιοκτησία του εν λόγω κολεγίου. Η δράση αυτή γίνεται προσπάθεια να διευρυνθεί με νέα πεδία (workshops κλπ). Όπως επισημαίναμε σε σχετική ανακοίνωσή μας τότε: «Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί απαράδεκτη τη σύμπραξη σχολείων με ιδιώτες και ιδιωτικά σχολεία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το κεφάλαιο αναγορεύεται σε καθοδηγητή των εξελίξεων στην εκπαίδευση, με στόχο την απαξίωση του δημόσιου σχολείου και των λειτουργών του. Τα σχολεία επιδιώκεται να μετατραπούν σε πλασιέ των προϊόντων των ιδιωτών (εκπαιδευτικά εργαλεία και υλικά, έμμεση / άμεση διαφήμιση κλπ.). Επιπλέον, επιταχύνεται η κατηγοριοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολείων στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και της αξιολόγησης που επίκειται. Όσο κι αν οι ιδιώτες επικαλούνται τη συμβολή τους στην «αναβάθμιση» της παρεχόμενης γνώσης κανείς δε μπορεί να κρύψει το πολιτικό διακύβευμα: την ευθυγράμμιση της εκπαίδευσης με τις κατευθύνσεις της ΕΕ».

Σίγουρα μέχρι σήμερα, από την προώθηση των προηγούμενων δεν προκύπτει καμία ενίσχυση της μορφωτικής διαδικασίας ούτε για τα παιδιά της Κεφαλονιάς ούτε για τα παιδιά αυτού του ιδιωτικού σχολείου. Αντίθετα ενισχύεται η δυνατότητα για πολλαπλά άμεσα και έμμεσα κέρδη των ιδιοκτητών του.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι θα προστίθενται διαρκώς νέες ψηφίδες στο σχολείο της αγοράς και της ΕΕ, που οικοδομούν όσοι έχουν προσκυνήσει το μονόδρομο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Πέρα από τα κολέγια και μια σειρά άλλες επιχειρήσεις μπαινοβγαίνουν στα σχολεία του Νομού με το μανδύα του «φιλάνθρωπου» (εφοπλιστές, ιχθυοτροφεία, super market, ποδοσφαιρικές ομάδες κλπ), ενώ και ο σεισμός αξιοποιήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση. Οι εξελίξεις «κουμπώνουν» με τη μετατροπή της παιδείας σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Την ίδια ώρα που οι επιχειρήσεις μπορούν να μπαίνουν ανενόχλητες μέσα στα σχολεία, ακόμα και για να βρουν πελάτες, η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της φωνάζουν «έξω τα κόμματα, οι νεολαίες, τα συνδικάτα». Η φασιστική Χρυσή Αυγή γίνεται αιχμή του δόρατος στο Νομό σε αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα σε τελευταία της ανακοίνωση ομνύει ξανά στο καπιταλιστικό σχολείο και στοχοποιεί και πάλι την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς. Όλοι αυτοί συμφωνούν ότι η μόνη ιδεολογία που πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά, είναι οι αξίες της αγοράς, της επιχειρηματικότητας, της διαφήμισης, του ανταγωνισμού.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές να συνεχίσουν τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, με κατάργηση της ιδιωτικής παιδείας στον τομέα αυτό, για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα όλα τα παιδιά και δεν θα μετατρέπει τη γνώση σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Αργοστόλι 27 Δεκέμβρη 2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
 

Γεωργόπουλος Διονύσης

 

Βάρσος Δημήτρης

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις