27 Νοεμβρίου 2020, Παρασκευή

Ανακοίνωση από την ΕΛΜΕΚΙ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Αυτή την περίοδο κυβέρνηση και Τρόικα ετοιμάζουν νέα σαρωτικά μέτρα στην ασφάλιση και στο μισθό, νέα άγρια φοροληστεία. Κυριολεκτικά σχεδιάζουν έναν ακόμα οδοστρωτήρα σε ό, τι έχει απομείνει όρθιο.

Πρέπει να σημάνει συναγερμός. Ξεσηκωμός παντού.

Μπορούμε να ορθώσουμε τείχος λαϊκής αντίστασης στη νέα λαίλαπα! Από εμάς εξαρτάται.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ προσπάθησε όλο το προηγούμενο διάστημα να ενημερώσει τους συναδέλφους, έκανε ό, τι μπορούσε για να οργανωθεί η αντίσταση και ο αγώνας, να προετοιμαστούν οι εργαζόμενοι για σύγκρουση και σκληρή αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική. Στη βάση αυτή, δώσαμε τη δική μας συνδρομή στην οργάνωση της λαϊκής αντίστασης μέσα από το μεγάλο, πανελλαδικό συλλαλητηρίου που έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ στις 1 Νοέμβρη, που συνδιοργάνωσαν πάνω από 1000 σωματεία-φορείς. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ πρωτοστάτησε για την επιτυχία της Απεργίας στις 27 Νοέμβρη. Στο Νομό υπήρξαν σχολεία που έκλεισαν καθολικά ενώ η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 50%.

Οι αγώνες αυτοί έφεραν και κάποια αποτελέσματα, έστω και μικρά. Καθυστέρησαν την αξιολόγηση, πολλά σχολεία, με τη συμβολή του ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, δεν συγκρότησαν “ομάδες εργασίας”, ενώ όλο και περισσότερο διευρύνεται ο αριθμός εκείνων που μέσα από τις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, απορρίπτουν τη λεγόμενη αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ δρα σταθερά από κοινού με την Ένωση και τους Συλλόγους Γονέων γονείς, τα Μαθητικά Συμβούλια, οργανώνει αγώνες για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ σηκώνει μεγάλο φορτίο για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων και την ασφάλεια των μαθητών, παίρνει πρωτοβουλίες για μέτρα που αφορούν τους σεισμόπληκτους μαθητές. Στηρίζει την επιτροπή των νέων εκπαιδευτικών – αναπληρωτών – ωρομισθίων, συντονίζεται με άλλα σωματεία του δημόσιου για τα ζητήματα αυτά. Είναι σε διαρκή επαφή με το ταξικό κίνημα του ιδιωτικού τομέα, το ΕΚΚΙ, την ΠΑΣΕΒΕ, στηρίζει μια σειρά πρωτοβουλίες (ΔΕΗ, Προϋπολογισμός, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, πρόσφυγες κοκ). Έχει μεγάλη σημασία ότι με απόφαση ΓΣ διαγράφηκαν από μέλη τα πρώτα βιολιά της αξιολόγησης, τα κρατικά στελέχη.

Ωστόσο, η ίδια η ζωή απέδειξε ότι τα βήματα αυτά που έγιναν δεν ήταν αρκετά για να εμποδίσουμε τα βάρβαρα μέτρα, να αποσπάσουμε κατακτήσεις, να τους ανατρέψουμε.

Είναι επείγον, αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, η κατάσταση αυτή να αλλάξει. Το κίνημα να ορθώσει ανάστημα στην αντιλαϊκή πολιτική, να δείξει την τεράστια δύναμή του, να μας φοβηθούν. Εδώ βρίσκεται η διέξοδος και η ελπίδα. Μόνο ο οργανωμένος αγώνας, η λαϊκή ενότητα, η συμμαχία μας με τους γονείς, τους μαθητές, η ανυποχώρητη πάλη μπορεί να ανακόψει την επίθεση. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Γι’ αυτό το κίνημα παλεύουμε. Να γιατί πρέπει να γίνει πλατιά συνείδηση στον κλάδο το τι αγώνες χρειάζονται, τι κίνημα έχουμε ανάγκη σήμερα, για να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελός μας, για να αναμετρηθούμε με όλους αυτούς που κάνουν τη ζωή μας μαύρη και το μέλλον αβέβαιο. 

 • Κίνημα που αποδέχεται σαν δεδομένους τους αντιλαϊκούς νόμους και τα μέτρα που πάρθηκαν ή κίνημα που παλεύει για την επαναφορά των μισθών και των συντάξεων, των αποθεματικών των Ταμείων, του εφάπαξ, την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και του “Νέου Σχολείου”;
 • Κίνημα που παλεύει να ενώσει τους εκπαιδευτικούς με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους εργατοϋπάλληλους, τους αγρότες, τους ΕΒΕ, τη μαθητική νεολαία, όπως έγινε την 1η Νοέμβρη με το πανελλαδικό συλλαλητήριο ή κίνημα που μας διασπά και μας απομονώνει από τους συμμάχους μας;
 • Κίνημα που αποδέχεται τη στρατηγική της Ε.Ε., που αναγνωρίζει το χρέος, συζητά πως αυτό θα γίνει “βιώσιμο”, όπως κάνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή με ποιον τρόπο θα πληρώσει ο λαός ένα χρέος που δεν είναι δικό του ή κίνημα που καλεί το λαό να αρνηθεί να πληρώσει το χρέος της πλουτοκρατίας, των τραπεζιτών, που απαιτεί τη μονομερή διαγραφή του;

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε

Σήμερα, είναι φανερό ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Είτε με κρίση, είτε με ανάπτυξη, είτε με τη μορφή των Μνημονίων, είτε χωρίς αυτά, όποιο κι αν είναι το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και του χρέους, τα αντιλαϊκά μέτρα θα παραμείνουν και θα προστίθενται συνεχώς κι άλλα. Εξάλλου, το ίδιο γίνεται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε, που δεν έχουν Μνημόνια. Γι’ αυτό κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, που αποδέχονται το χρέος ή μέρος αυτού, την Ε.Ε., τους λεγόμενους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και το λεγόμενο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ε.Ε. δεν κάνουν καμιά κουβέντα για επαναφορά των απωλειών που είχαμε τα τελευταία χρόνια, προσπαθούν με ψίχουλα και αυταπάτες να μας εξαπατήσουν.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε

Τα σωματεία πρέπει να γίνουν πραγματικά κάστρα του αγώνα και όπλο στα χέρια μας. Μακριά από τις λογικές της ανάθεσης να πάρουν στην πλάτη τους πραγματική αναγέννηση του κινήματος. Όμως σε αυτή την προσπάθεια για την ανασύνταξη του κινήματος υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες και μια σειρά εμπόδια.

Πρώτα και κύρια από το ίδιο το αστικό Κράτος, την αντιλαϊκή πολιτική, την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στα σχολεία και στην κοινωνία.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα. Εμπόδια και δυσκολίες προσθέτουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, που θέλουν το κίνημα απλώς να διαμαρτύρεται για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά να μην παλεύει να απαλλαγούμε από τις αιτίες που τη γεννούν. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά είναι οι ίδιες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που αντί να οργανώνουν τον αγώνα, τον αποδιοργανώνουν.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι δυνάμεις του παλιού και του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ας αναρωτηθεί κανείς: Γιατί οι δυνάμεις αυτές συκοφάντησαν και υπονόμευσαν το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 1 Νοέμβρη, που διοργάνωσαν πάνω από 1000 σωματεία-φορείς και πήραν μέρος χιλιάδες εργαζόμενοι; Πολύ απλά γιατί εχθρεύονται το περιεχόμενο που είχε, τα συνθήματά του, όπως «διεκδικούμε την επιστροφή των απωλειών, δεν αφήνουμε τις τύχες μας σε παλιούς και νέους κυβερνητικούς σωτήρες, ο λαός στο προσκήνιο, σύγκρουση και ανατροπή κάθε αντιλαϊκής πολιτικής».

Ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός και οι «ουρές» του θέλουν ένα κίνημα που να βάζει πλάτη για να αλλάξει ο κυβερνητικός διαχειριστής. Τα προβλήματα όμως του λαού δεν λύνονται με εναλλαγές κυβερνήσεων. Και μάλιστα από ένα κόμμα, που κάθε μέρα προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, δίνει συνεχώς εξετάσεις στο σύστημα, κάνει τη μία κωλοτούμπα πίσω από την άλλη. Έχουμε άλλωστε πλούσια πείρα. Αλλαγές κυβερνήσεων ζήσαμε πολλές, αλλά τα προβλήματά μας δεν λύθηκαν.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε

Υπάρχει λύση και διέξοδος! Να οργανώσουμε τον αγώνα μας, να αντισταθούμε, να παλέψουμε για επιστροφή των απωλειών, για άμεσα μέτρα ανακούφισης εδώ και τώρα.

 • Δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν μόρφωση, υγεία, ελεύθερο χρόνο, διακοπές κ.α.
 • Σήμερα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, παραγωγικές, επιστημονικές και τεχνολογικές, για μια τέτοια φιλολαϊκή ανάπτυξη. Υπάρχει τεράστιος συσσωρευμένος πλούτος, όμως αυτός είναι συγκεντρωμένος σε μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων. Η λύση βρίσκεται σε ένα κίνημα που παλεύει για να δυναμώσει ο ενιαίος αγώνας, η λαϊκή συμμαχία εργατοϋπαλλήλων, φτωχών αγροτών, μικροεπαγγελματιών, γυναικών, κάθε νέου και νέας, ώστε όλοι μαζί να τους εμποδίσουμε, να τους σταματήσουμε, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, Μνημόνια και αφεντικά.

Αυτή είναι η γραμμή πάλης της ΕΛΜΕ-ΚΙ κι αυτό το κίνημα είναι που έχουμε ανάγκη σήμερα!

Τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση και η ΕΕ με αιχμές το ασφαλιστικό και το νέο μισθολόγιο, υπονομεύουν παραπέρα το μέλλον της νεολαίας, ξεζουμίζουν συνολικά τους εργαζόμενους μέχρι τα βαθιά γεράματα.

 • Αν τα μέτρα προχωρήσουν ή όχι, θα εξαρτηθεί από τη στάση μας!
 • Αν θα δεχτούμε να σφαγιαστούμε για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών ή θα διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!
 • Κανένας δεν επιτρέπεται να περιμένει τη σφαγή του!
 • Δεν υποτασσόμαστε στις αξιώσεις της κυβέρνησης, των μονοπωλίων, της ΕΕ!
 • Δε θα παραιτηθούμε από το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή!
 • Να βάλουμε φρένο στους σχεδιασμούς για την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης!
 • Να αγωνιστούμε για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του εξασφαλίζει αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή μετά τον εργασιακό βίο, θα του προσφέρει δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας και Περίθαλψης.

Αργοστόλι 22 Δεκέμβρη 2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
 

Γεωργόπουλος Διονύσης

 

Βάρσος Δημήτρης

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις