Ανασφάλιστη εργασία και «συνθήκες γαλέρας» για τους συναδέλφους των ΣΔΕ

Ανασφάλιστη εργασία και «συνθήκες γαλέρας» για τους συναδέλφους των ΣΔΕ:

Πιλότος για τις εργασιακές σχέσεις όλων μας!!!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει για μια ακόμη φορά τους απαράδεκτους όρους εργασίας χωρίς ασφάλιση (!!!) των εργαζομένων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ). Με εγκύκλιο του ΙΚΑ προς το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) ρυθμίστηκε το καθεστώς υπαγωγής στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των απασχολουμένων ως εκπαιδευτές σε μια σειρά φορείς (ΙΕΚ, ΚΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και Κολλέγια) όχι όμως και στα ΣΔΕ. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν ασφαλίζει τους εκπαιδευτικούς των ΣΔΕ στο ΙΚΑ και τους υποχρεώνει να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου ωρομισθίου εκπαιδευτικού. Έτσι, ο ωρομίσθιος εργαζόμενος βαπτίζεται «εργολάβος» δηλαδή Ελεύθερος Επαγγελματίας, του οποίου παρακρατείται φόρος 20% και φορολογείται από φέτος με 26%, πληρώνοντας και φόρο επιτηδευματία!!

Πέραν τούτου, εάν το ποσό πληρωμής από αυτήν την εργασία περάσει τις 5.000 €, υποχρεούται ο εργαζόμενος, την επόμενη σχολική χρονιά, να ανοίξει βιβλία στην εφορία, να εγγραφεί στον ΟΑΕΕ, πληρώνοντας εκεί περίπου 300 € ανά μήνα κατά περίπτωση. Με αυτό τον τρόπο σπρώχνονται στη ανεργία αυτοί των οποίων η εργασία στα ΣΔΕ είναι η μόνη απασχόληση!

Είναι φανερό ότι η κατάσταση αυτή λειτουργεί σαν πιλότος για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο σύνολο της εκπαίδευσης. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι αυτό δεν είναι αποσπασματική ενέργεια αλλά ότι είναι απόλυτα συμβατή με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ. Επιπλέον, συνδέεται με τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που αποτελούν αιτία πολέμου.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί την άμεση ασφάλιση των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα ΣΔΕ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως ισχύει για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς στα ΙΕΚ, ΚΕΚ, Κέντρα Δία Βίου Μάθησης. Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, αυτή είναι η απαίτηση που απαντά στις σύγχρονες εργατικές λαϊκές ανάγκες.

Αργοστόλι 17 Δεκέμβρη 2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
 

Γεωργόπουλος Διονύσης

 

Βάρσος Δημήτρης

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις