Επιτροπή Αγώνα: Μαζική διαμαρτυρία την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στο ΙΚΑ

Επιτροπή Αγώνα

Αναπληρωτών – Ανέργων  – Νέων Εκπαιδευτικών

 

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Προς τους συναδέλφους αναπληρωτές, ωρομίσθιους

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΙΚΑ την Πέμπτη, 18 Δεκέμβρη, στη 1:00 μ.μ. για να διαμαρτυρηθούμε για τα προβλήματα στην ιατρική περίθαλψη και την ανασφάλιστη εργασία.

Συνάδελφοι αναπληρωτές α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης, ωρομίσθιοι, 5μηνίτες μέσω ΕΣΠΑ,

Το καθεστώς της ανασφάλειας/αβεβαιότητας που ζούμε τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Οι συνέπειες των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στον κλάδο μας, η ωρομισθία, η αναπλήρωση, μας κρατούν ομήρους να βρισκόμαστε ανάμεσα στην ανεργία και την εργασία, απαγορεύουν οποιοδήποτε προγραμματισμό για τη ζωή μας. Οι επιπτώσεις είναι αρνητικές και στην ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Χιλιάδες οι χαμένες ώρες, τα κενά που δημιουργούνται, η εναλλαγή εκπαιδευτικών ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικά στην Ειδική Αγωγή αυτή η εναλλαγή παίρνει απάνθρωπα χαρακτηριστικά, αφενός σπάει οποιαδήποτε εμπιστοσύνη δασκάλου – μαθητή και αφετέρου δημιουργεί επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Η λύση είναι μία. Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις!

Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλώς μια προσωρινή κατάσταση ή το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης διαχείρισης, όπως ενδεχομένως θέλουν κάποιοι να παρουσιαστεί. Πρόκειται για συγκεκριμένη πολιτική επιλογή των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που τους στηρίζουν, γιατί ακριβώς αυτό το σχολείο χρειάζονται. Η πολιτική τους θέλει να πετάξει παιδιά και εκπαιδευτικούς έξω από το σχολείο. Προσαρμόζουν το σχολείο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για την εξασφάλιση φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Επιδιώκουν την βίαιη εξώθηση των παιδιών των εργατικών – λαϊκών οικογενειών στην ψευτοκατάρτιση και τη μαθητεία – απλήρωτη εργασία από μικρή ηλικία.

Συνάδελφοι, αυτό το σχολείο θέλει τον εκπαιδευτικό να ζει μέσα στην ανασφάλεια, φοβισμένο, κακοπληρωμένο, μισοεργαζόμενο, μισοάνεργο, ώστε αυτό το μοντέλο εργαζομένου να αναπαράγει και στους μαθητές του. Και ένα στελεχικό μηχανισμό -διευθυντές σχολείων, σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές εκπ/σης και περιφερειακοί διευθυντές – να αξιολογεί το κατά πόσο ο εκπαιδευτικός υπηρετεί το σχολείο που έχει ανάγκη το σύστημα.

Αυτές οι εξελίξεις δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο. Υπάρχουν και υλοποιούνται χρόνια τώρα στις χώρες της ΕΕ, αποτελούν κατευθύνσεις της ΕΕ για την εκπαίδευση.

Με τις τελευταίες εξελίξεις στο ασφαλιστικό τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ειδικά για τους ελαστικά απασχολούμενους:

 • Αυξάνουν τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη από τα 4.500 ένσημα στα 6.000 ένσημα! Δηλαδή ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που σήμερα η ανεργία τους θερίζει, που εργάζονται με 2ωρα και 3ωρα και σε προγράμματα απασχόλησης, για τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που είναι για χρόνια εργαζόμενοι με αυτό το καθεστώς η σύνταξη με τη μορφή που γνωρίζουμε ως σήμερα δε θα υπάρχει.
 • Μειώνουν ξανά τις συντάξεις! Τις κατεβάζουν στα όρια των 200 και 300 ευρώ! Συζητούν και στοχεύουν στην προσαρμογή των συντάξεων στα όρια του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» δηλαδή σε ένα μέτρο της ΕΕ που είναι φτιαγμένο μόνο και μόνο για να ρίχνει συνολικά προς τα κάτω τους μισθούς και τις συντάξεις τη στιγμή που το λαϊκό εισόδημα βρίσκεται ήδη στα όρια της ανέχειας.
 • Αυξάνουν δραματικά τα όρια ηλικίας! Σβήνουν τη δυνατότητα που είχαν αρκετοί εργαζόμενοι να συνταξιοδοτηθούν πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους ή πριν το γενικό όριο του 67ου έτους. Θίγει κυρίως παλιούς ασφαλισμένους που μπορεί να είχαν μπει στην παραγωγή ακόμα και από την δεκαετία του ’70 αλλά είτε τους λείπει ο αναγκαίος αριθμός ενσήμων είτε το όριο ηλικίας. Σε αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονται οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά, εργαζόμενοι που ασφαλίζονται στα ΒΑΕ, ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25ετία και μεταβατικά όρια ηλικίας πριν το 62ο έτος.
 • Συζητούν για νέους μαθηματικούς τύπους που θα μειώνουν τις συντάξεις, μαγειρεύοντας ξανά και ξανά τους συντελεστές αναπλήρωσης και τα κριτήρια έτσι ώστε να μας καταδικάσουν στην εξαθλίωση.
 • Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη! Αφήνουν την υγεία του λαού και την προστασία των εργαζόμενων στο έλεος των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών! Ήδη πολλοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι σήμερα είναι ανασφάλιστοι, γιατί δεν έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων.
 • Προωθούν νέα μείωση μισθών στον Δημόσιο τομέα τη στιγμή που ως σήμερα ένας δημόσιος υπάλληλος έχει χάσει πάνω από 5 μισθούς τον χρόνο.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Γινόμαστε μέλη των σωματείων μας.

Μέσα από τη συμμετοχή μας στην πάλη μπορούμε να συμβάλουμε στην αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων. Αποκρούουμε τη λογική που θέλει τον κλάδο διασπασμένο, διαχωρίζει του εκπαιδευτικούς, καλλιεργεί την ατομική λύση. Δεν έχει κανένα αποτέλεσμα ο διαχωρισμός σε 24μηνίτες, 30μηνίτες, 5μηνίτες, επιτυχόντες ΑΣΕΠ και μη, κατόχους μεταπτυχιακών και μη. Αυτός ο διαχωρισμός αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, στρέφει τον εργαζόμενο ενάντια στον άλλο. Είμαστε όλοι εκπαιδευτικοί συμβασιούχοι και αυτό μας ενώνει.

Συνάδελφοι, -ισσες, ούτε ώρα χαμένη!

Η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει καθημερινά ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν από μόνα τους, αντίθετα θα γίνονται χειρότερα. Εμείς οι ίδιοι είμαστε που μπορούμε και πρέπει να βάλουμε φρένο σε αυτή την κατάσταση.

Καλούμε τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς (ωρομίσθιους, αναπληρωτές, 5μηνίτες) πυκνώσουν τις τάξεις της Επιτροπής Αγώνα, να παλέψουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους γονείς και τους μαθητές για τα μόνα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες:

 • Κανένας ανασφάλιστος, χωρίς περίθαλψη, άδειες και χωρίς σύμβαση εργασίας!!!
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο.
 • Μαζικοί διορισμοί για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Αυξήσεις στους μισθούς.
 • Επίδομα ενοικίου στο 100% της αξίας του, επίδομα θέρμανσης
 • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους.
 • Μείωση 30% των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, απαγόρευση διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες για τις μετακινήσεις από και προς τη δουλειά.
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
 • Κανένα πλειστηριασμό σε σπίτι ανέργου και ελαστικά εργαζόμενου εκπαιδευτικού.
 • Να προσμετρούνται ως προϋπηρεσία και να είναι συντάξιμοι οι μήνες ανεργίας όλων των εκπαιδευτικών.
 • Δωρεάν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς στα παιδιά των ανέργων χωρίς καμία προϋπόθεση.

Η Επιτροπή Αγώνα Αναπληρωτών – Ανέργων  – Νέων Εκπαιδευτικών καλεί σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΙΚΑ την Πέμπτη, 18 Δεκέμβρη, στη 1:00 μ.μ. για να διαμαρτυρηθούμε για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό, τα προβλήματα στην ιατρική περίθαλψη και να απαιτήσουμε μέτρα για τους ανασφάλιστους συναδέλφους μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, μια φωνή, μια γροθιά να τους τρομάξουμε με την ενότητά μας, να τους αναγκάσουμε σε υποχώρηση.

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Αργοστόλι 10/12/2014

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις