2 Δεκεμβρίου 2020, Τετάρτη

Σύροι πρόσφυγες: Θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των δουλεμπόρων και των συνθηκών Δουβλίνου και Σέγκεν

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι η παρουσία 29 Σύρων προσφύγων – ναυαγών στο νησί μας, μαζί και ανήλικων, που βρέθηκαν κρατούμενοι στο λιμεναρχείο Αργοστολίου (λόγω του ότι δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα) αποτελεί συνέχεια ενός δράματος που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ από κοινού με το Εργατικό Κέντρο παρενέβησαν στις αρχές για τη διασφάλιση ανθρώπινων όρων παραμονής (ρουχισμός, επικοινωνία, σίτιση, στέγαση, μεταφορά στην Αθήνα κλπ) και κυρίως για την απελευθέρωσή τους. Το γεγονός έρχεται σε συνέχεια της απεργίας πείνας που ξεκίνησαν στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα εδώ και μερικές μέρες, οι πρόσφυγες που βρέθηκαν στο νησί μας μαζί με εκατοντάδες άλλους Σύρους, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ανάμεσά τους, βρίσκονται μικρά παιδιά, ακόμη και μωρά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Πρόκειται για θύματα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, των πολέμων και επεμβάσεων που έχουν εξαπολύσει οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή και της υποκινούμενης εμφύλιας σύρραξης στη Συρία. Στερούνται, όπως και η πλειοψηφία των προσφύγων, σίτισης και στέγασης, ιατροφαρμακευτικής αρωγής, διεθνούς προστασίας για όσους επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα, καθώς και ταξιδιωτικών εγγράφων για όσους έχουν τελικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ που είναι και οι περισσότεροι. Οι πρόσφυγες που βρέθηκαν στο νησί μας ήθελαν να πάνε Ιταλία. Και αυτοί, όπως και χιλιάδες άλλοι, έπεσαν θύματα των δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονται την κατάστασή τους.

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί για το σύνολο των προσφύγων που είναι στη χώρα μας μέτρα από την κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής στέγαση και επαρκής σίτισή τους, να χορηγηθεί ιατροφαρμακευτική αρωγή και περίθαλψη από το δημόσιο σύστημα Υγείας, ιδίως στα παιδιά, τις τυχόν εγκυμονούσες και τους ηλικιωμένους που έχουν υποστεί και τη μεγαλύτερη φθορά στην υγεία τους από την ταλαιπωρία και τις κακουχίες. Εδώ και τώρα να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα και τα υπόλοιπα σε όλη την Ελλάδα. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοικτών κέντρων φιλοξενίας, όπου άμεσα θα υπάρχει μια πρώτη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υγείας και άμεσων αναγκών έχουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Να αποδοθεί άσυλο ή επικουρική διεθνής προστασία ή ανθρωπιστικό καθεστώς, με γρήγορες και αξιόπιστες διαδικασίες σε όσους επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας και να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους έχουν τελικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας εξαιτίας του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν.

Αργοστόλι 12 Δεκέμβρη 2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
 

Γεωργόπουλος Διονύσης

 

Βάρσος Δημήτρης

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου και των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτό, χωρίς την προηγούμενη άδειά εκπροσώπου της Ιστοσελίδας (portoni.gr). Δείτε τους Όρους Χρήσεις